Terug naar het overzicht

Afvalcoaches helpen bij juist scheiden van plastic afval

Dit nieuwsbericht is verlopen.

In de week van 24 mei gaat een team HVC-afvalcoaches voorlichting geven over het scheiden van plastic afval. Veel bewoners scheiden hun afval prima, maar het is soms niet duidelijk wat wel en niet in de oranje afvalcontainer voor plastic, blik en drinkpakken mag. Harde kunststof materialen en grote stukken plastic horen bijvoorbeeld niet in de oranje bak thuis.  

Waarom plastic afval scheiden?

Plastic afval dat goed is gescheiden, wordt gerecycled. Net als het blik en de drinkpakken. Als plastic afval te veel ‘vervuild’ is met verkeerde materialen, kan het niet meer gerecycled worden. Soms wordt een complete vracht plastic afval helemaal afgekeurd door vervuiling. Het wordt dan verbrand met het restafval. Zonde van uw inspanningen!

Afvalcoaches: advies en afvalcheck

Het team afvalcoaches loopt tijdens het ophalen van het plastic afval voor de afvalwagen uit. De coaches geven voorlichting en checken het afval in de oranje containers. Als zij teveel verkeerde materialen vinden, wordt de afvalcontainer niet geleegd.

De eigenaar van de container krijgt de gelegenheid om de verkeerde materialen uit de bak te halen. Deze kunt u afgeven bij afvalbrengstation De Hamster, of bij het restafval in de grijze container. De oranje container wordt bij de eerstvolgende plastic afvalronde geleegd, als het afval dan wel goed is gescheiden. De actie is een gezamenlijk initiatief van HVC en de gemeente Texel.

Wat mag wel en niet?

Soms is het niet duidelijk wat wel en niet in de oranje afvalcontainer mag. De ervaring leert dat met name in het buitengebied op Texel regelmatig teveel verkeerde materialen in de plastic bak belanden.

Wel: leeg verpakkingsmateriaal van plastic en blik en drinkpakken. Bijvoorbeeld: knijpflessen, tandpastatubes, shampooflessen, drankblikjes, bierdopjes, aluminiumfolie, pakken van sap, melk, vla en plastic zakjes.

Niet: emmers, dekzeilen, touwwerk, piepschuim, plastic speelgoed en tuinslangen bijvoorbeeld. Er is een ander recycleproces voor deze materialen. U kunt ze kwijt bij De Hamster of in de grijze bak.

Check de afvalwijzer of kijk op de website HVC voor een volledig overzicht en uitgebreide informatie.

Voorkom wegwaaien!

Gooi plastic afval in een plastic afvalzak in de container. De plastic afvalzakken haalt u gratis bij elke supermarkt op Texel en bij de balie in het gemeentehuis.