Terug naar het overzicht

Bezoek Koninklijk Paar op Texel

Publiek kan glimp opvangen bij Kaap Skil

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima brengen dinsdag 9 mei een bezoek aan Texel. Het bezoek is onderdeel van een tweedaags streekbezoek aan de Waddeneilanden op 9 en 10 mei. De tweedaagse staat in het teken van de leefbaarheid op de Waddeneilanden en de complexiteit van de vraagstukken daarbij. Mensen die een glimp willen opvangen van het Koninklijk Paar, kunnen terecht bij Kaap Skil. Advies is om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Vanaf maandag 18.00 uur, is de Heemskerckstraat ter hoogte van Kaap Skil, afgesloten voor verkeer en om te parkeren.

Programma

Kaap Skil
Het Koninklijk Paar arriveert rond 10.00 uur bij Kaap Skil, Heemskerckstraat 9. Publiek kan hen bij aankomst kort even zien. In Kaap Skil krijgt het Koninklijk Paar een rondleiding langs de bijzondere objecten, waaronder zijden 17e -eeuwse jurk, die gevonden zijn in het Palmhoutwrak. De collectie geeft betekenis aan de rijke geschiedenis die zich afspeelde voor de kust van Texel, de Reede van Texel. Het Koninklijk Paar gaat in gesprek over het maatschappelijk belang van de collectie en het onderzoek, conservering en behoud van de archeologische vondsten. Na afloop van het bezoek aan Kaap Skil, rond 10.55 uur, maakt het Koninklijk Paar een korte wandeling door de Heemskerckstraat.

De Waddel
Het Koninklijk Paar spreekt in schapenboerderij de Waddel met Texelse ondernemers over toekomstbestendig en klimaat adaptief ondernemen en ontwikkelen. Bij De Waddel is het niet mogelijk om als publiek aanwezig te zijn. De wegen rondom de Waddel worden afgesloten voor verkeer.

Paal 9
Na het bezoek aan de Waddel, gaat het koningspaar naar paal 9. Daar spreken zij met hulpstrandvonders over hun werk. Ook ontmoeten de Koning en de Koningin vertegenwoordigers van de stichting Texel Plastic Vrij, over hun werk om de Texelse stranden zoveel mogelijk plastic vrij maken. Vervolgens gaan zij in gesprek met jongeren en jongerenwerkers over het leven voor de jeugd op het eiland en met vrijwilligers over het Texelse verenigingsleven.