Terug naar het overzicht

Onze AfvalHelden in het zonnetje

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Van 7 tot en met 13 maart is het de landelijke Week van de AfvalHelden. Tijdens deze week zetten we medewerkers in de afval-, reinigings- en openbaarbeheerbranche in het zonnetje. De gemeente Texel doet mee en trakteert ze op een lunch. Doe ook mee: geef ze een duim, beloon ze met een positief berichtje en natuurlijk een grote glimlach. Via ons Facebook– en Instagramaccount (@gemeentetexel) stellen we de komende week een aantal van onze ‘AfvalHelden’ voor.  

Zwaar en belangrijk werk

Grondstoffeninzameling, groenbeheer, reiniging en verwerking zijn essentieel voor slim gebruik van afval en grondstoffen en een goed draaiende samenleving. Ook tijdens de pandemie bleek hoe cruciaal de taken van de afvalgrondstoffendiensten zijn.  Door hun werkzaamheden dragen afvalmedewerkers bij aan de volksgezondheid en het draaiend houden van Nederland.

1.250 zeecontainers Texels afval

Inwoners en toeristen van Texel vullen in een jaar tijd zo’n 1.250 zeecontainers met afval. Dat afval bestaat uit plastic, blik en drinkpakken (PBD), Groente, fruit, tuinafval en etensresten, (GFT+e), textiel, papier en karton, grofvuil en restafval. Al deze afvalstromen willen we zo goed mogelijk scheiden:

  • In een ‘circulaire maatschappij’ wordt al het afval  hergebruikt zonder vermenging of vervuiling, zodat het eenvoudig en goedkoper kan dienen al grondstof voor nieuwe producten
  • Om CO2-uitstoot te minimaliseren, willen we zo weinig mogelijk afval verbranden.

Daarom kiezen we op Texel voor scheiden aan de bron, dus zoveel mogelijk in en aan huis. Onze mensen halen dagelijks het afval op en zorgen ervoor dat het daarna grotendeels opnieuw wordt gebruikt. Zo dragen we allemaal bij aan een betere en schonere wereld.

Over de Week van de AfvalHelden

De Week van de AfvalHelden is een initiatief van de brancheorganisaties (NVRD, Vereniging Afvalbedrijven) die gaan over afval, reiniging, transport en verwerking in Nederland. In deze week geven vele gemeenten, organisaties en bedrijven in het hele land hun werknemers extra waardering. De Week vond in 2021 voor het eerst plaats. Een mooie kleurplaat of poster ophangen voor onze AfvalHelden? Download ze op weekvandeafvalhelden.nl.