Terug naar het overzicht

Renteloze lening duurzaam wonen voor huiseigenaren Texel

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de Raad voor om de Verordening ‘Toekomstbestendig wonen Texel’ vast te stellen. In deze nieuwe verordening zijn de bestaande stimuleringsleningen; ‘duurzaam en langer zelfstandig wonen’ en ‘zonnepanelen 0%’ samengevoegd tot één renteloze lening voor meerdere maatregelen. Met dit voorstel wordt het voor de Texelse huiseigenaren financieel nog aantrekkelijker om hun woning te verduurzamen. Op 19 juli 2023 zal de Raad een besluit nemen over dit voorstel.

“De leningen zijn bedoeld voor eigenaar-bewoners die wel willen verduurzamen maar die opzien tegen de investering. Een lening tegen 0% rente helpt dan. We hopen dat hierdoor meer inwoners maatregelen kunnen treffen die én beter zijn voor het klimaat én gunstig zijn voor hun portemonnee”, aldus Rikus Kieft, wethouder Duurzaamheid en Innovatie.

Woning verduurzamen wordt nog aantrekkelijker

Sinds 2020 biedt de gemeente de Stimuleringslening ‘duurzaam en langer zelfstandig wonen’ aan. Deze lening kan gebruikt worden om de eigen woning te verduurzamen en toekomstbestendig te maken. Van deze regeling wordt nog weinig gebruik gemaakt, dit in tegenstelling tot de Stimuleringslening zonnepanelen 0%. Om het gebruik van de lening duurzaam en langer zelfstandig wonen te stimuleren wordt aan de raad voorgesteld om de Verordening ‘Toekomstbestendig wonen Texel’ vast te stellen.

In de nieuwe verordening zijn de bestaande stimuleringsleningen; ‘duurzaam en langer zelfstandig wonen’ en ‘zonnepanelen 0%’ samengevoegd tot één renteloze lening voor meerdere maatregelen. Ook is de Verzilverlening toegevoegd. De Verzilverlening is bedoeld voor de doelgroep bewoners-eigenaars 58+ waarbij het vermogen in stenen zit.

Raadsbesluit 19 juli 2023

De Raad zal op bovengenoemde datum een besluit nemen over dit voorstel. Indien de Raad positief besluit, worden de inwoners via een publiekscampagne geïnformeerd hoe zij van de stimuleringslening en Verzilverlening gebruik kunnen maken.