Corona

Hoe om te gaan met het coronavirus?

In de afgelopen 3 jaar heeft COVID-19 een grote impact gehad op Nederland. Vrijwel iedereen kreeg op de een of andere manier te maken met de gevolgen van het coronavirus. Nu, ruim 3 jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland, start een nieuwe fase. Het kabinet geeft geen adviezen meer die alleen gericht zijn op corona. Wel geeft de overheid adviezen om luchtwegvirussen, zoals griep, verkoudheid en corona, te voorkomen.

We zijn nu beter tegen het virus beschermd dan een tijd geleden. Dat komt door vaccinaties, booster- en herhaalprikken en de opgebouwde immuniteit. Maar het virus is er nog steeds. Daarom moeten we voor elkaar blijven zorgen. Vooral voor mensen met een kwetsbare gezondheid moeten blijven opletten en elkaar niet besmetten met virussen, zoals luchtweginfecties.

Testen niet meer nodig

U hoeft geen coronatest meer te doen als u coronaklachten heeft. Houdt u zich wel aan de algemene adviezen op deze pagina.

Adviezen

Heeft u klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop-of snotneus? 

  1. Blijf thuis als u ziek bent.
  2. Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken.
  3. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje. Bijvoorbeeld bij mantelzorg.

Alle informatie over corona en de adviezen vindt u op rijksoverheid.nl.

Vaccinatie

Sinds 2 oktober 2023 kunnen de volgende groepen mensen weer een coronaprik halen:

  • mensen van 60 jaar en ouder
  • mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik
  • volwassenen en kinderen uit medisch hoog risicogroepen
  • zwangeren
  • zorgmedewerkers met direct patiënt- of cliëntcontact

Van 24 tot en met 27 oktober 2023 is er gevaccineerd in de TXL Sporthal in Den Burg. Bent u nog niet gevaccineerd? Dan kunt u een afspraak maken op een andere plek, bijvoorbeeld in Den Helder.

Alle informatie over de coronaprik en hoe u een afspraak maakt vindt u op Vaccinatie tegen het coronavirus (Rijksoverheid.nl).