WatZr-campagne: samen werken aan klimaatadaptatie

Het klimaat verandert

We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Hitte, droogte, stormen, hoosbuien, enzovoort. Daar zijn we allemaal nog niet goed op ingericht. Onze straten niet, onze huizen niet en ook onze buitenruimten niet. We zien verdroogde tuinen, verdorde planten, maar ook ondergelopen kelders en straten die blank staan. Het zijn allemaal gevolgen van steeds extremere weersomstandigheden.

Als gemeente nemen we al verschillende maatregelen om dit soort problemen voor te zijn. Maar ook uw inzet is hard nodig! Daarom hebben we samen met 27 andere gemeenten in Noord-Holland de WatZr-campagne opgezet (WatZr is een samenvoeging van water en de Z van zon en uit te spreken als Watser).

Neem actie en watZr mee!

Helpt u mee in het gevecht tegen klimaatverandering? Ga dan watZren. Een watZr is een kleine, simpele actie rond het huis of in de straat. Wip een tegel, plant een extra struik, zaai bloemen, koop een regenton enzovoort. Het maakt niet uit of het een kleine of grote actie is. Maar doe iets! Want iedere actie, een watZr, draagt écht bij aan het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. Er zijn zoveel watZrs om in te zetten. En iedereen kan meedoen!

Wateroverlast en -tekort, hittestress en schoon riool

In de watZr-campagne komen vier thema’s aan bod. Hittestress in de zomer, wateroverlast in het najaar, een schoon riool in de winter en in het voorjaar vragen we u te watZren in en om uw tuin. Maar dat mag nu natuurlijk ook!

De WatZr-website

Bent u benieuwd naar wat u allemaal zou kunnen watZren? Neem dan eens een kijkje op www.watzr.nl. Daar vindt u informatie, inspiratie en tips. Ook is er een speciale toolkit met o.a. posters die u zelf kunt printen en waarmee u iedereen kunt laten weten dat u iets gewatZrd heeft.