Eilandse aanpak voor jeugd die in goede gezondheid opgroeit

Wij vinden het belangrijk dat jongeren zich op Texel goed kunnen ontwikkelen en met plezier en in goede gezondheid opgroeien. Daarom heeft de gemeenteraad in 2017 de motie ‘Texelse jeugd verdient meer geluk’ aangenomen. Onderdeel daarvan is deelname aan de pilot IJslands Preventiemodel.

IJslands Preventiemodel

Het preventiemodel werd twintig jaar geleden in IJsland geïntroduceerd. Sindsdien is het gebruik van alcohol en verdovende middelen onder de IJslandse jeugd enorm gedaald. De IJslandse jeugd gebruikt nu het minste van alle jongeren in Europa. Op basis van dit IJslandse model zetten wij een ‘eilandse aanpak’ in voor onze Texelse jongeren.

Speerpunten eilandse aanpak

Samen met maatschappelijke instanties en betrokken ouders blijven wij onderzoeken wat nodig is om jongeren gelukkiger en gezonder op te laten groeien. We richten ons daarbij op drie speerpunten:

  • ouderbetrokkenheid
  • vrijetijdsbesteding
  • welzijn verbeteren

Vrije tijdsbesteding: gratis naschoolse activiteiten voor de jeugd

Vrijetijdsbesteding krijgt vorm in het project ACT. voor de Toekomst! Samen met Young4Ever, sport- en cultuuraanbieders en andere Texelse partijen kan de middelbareschooljeugd gratis meedoen aan allerlei naschoolse activiteiten. Samen met de jongeren en de deelnemende partijen sluiten we deze activiteiten zo goed mogelijk aan op de behoeften van de middelbareschooljeugd.

Ouderbetrokkenheid

Het speerpunt ouderbetrokkenheid staat in 2021 centraal. Samen met ouders, professionals, sportverenigingen en cultuuraanbieders geven we hier dit jaar vorm en inhoud aan.

Meer informatie?

Neem contact op via ijsland@texel.nl.