Toeristische verhuur van woningen

Verhuurt u uw woning (of een deel daarvan) aan toeristen? Dan moet u uw woning registreren. Dit hoeft u maar 1x te doen en is gratis. Het registratienummer vermeldt u bij elke advertentie of publicatie.

Voor de aanvraag heeft u DigiD nodig. Ondernemers kunnen eHerkenning gebruiken.

Registeren van bed & breakfast (logies met ontbijt) en tweede woning

Biedt u logies met ontbijt (bed & breakfast) aan? Of verhuurt u een woning met als bestemming ‘Wonen – tweede woning’? Dan moet u een registratienummer aanvragen.

De registratieplicht geldt voor alle vormen van toeristische verhuur in woningen. Toeristische verhuur is ‘het tegen betaling in een woonruimte verblijf aanbieden aan personen die niet als ingezetene met een adres staan ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP)’.

Registeren niet nodig voor recreatiewoningen of woningruil

Heeft u een recreatiewoning (zomerhuis)? Of een vakantieappartement (recreatieappartement)? En is dat de bestemming in het bestemmingplan? Dan hoeft u geen registratienummer aan te vragen.

Het is ook niet nodig bij woningruil of als iemand korte tijd op uw woning past.

Voor een tweede woning (met de bestemming ‘Wonen-tweede woning’) is wel een registratienummer nodig.

Veelgestelde vragen over de registratieplicht

Gemeenten kunnen verhuurders verplichten om eenmalig een registratienummer aan te vragen. Dit is geregeld in de Wet Toeristische Verhuur. Dit geeft gemeenten meer zicht op de adressen en personen die verhuren aan toeristen. Inmiddels is de registratieverplichting in een aantal gemeenten in Nederland ingevoerd. Op Texel geldt dit vanaf 1 april 2022.

Vraagt u geen nummer aan en verhuurt u wel? Dan kunt u een boete krijgen.
Vraagt u wel een nummer aan maar mag u niet verhuren volgens het bestemmingsplan? Dan treedt de gemeente ook op en kunt u gedwongen worden de verhuur te beëindigen.

Controleer voordat u een registratienummer aanvraagt eerst of u uw woning mag verhuren volgens de regels in het bestemmingsplan.

Vraag daarna het registratienummer aan via de landelijke website www.toeristischeverhuur.nl. Het registratienummer krijgt u direct per e-mail. Dit nummer moet u vervolgens in al uw correspondentie noemen, bijvoorbeeld bij uw advertenties. Platforms zoals AirBnB hebben een speciaal veld waar u het nummer kunt invullen.

Als verhuurder vermeldt u het registratienummer in elke advertentie op platforms zoals texel.net, AirBnB, booking.com en Expedia. Maar ook bij andere publicaties (zoals in de krant) en in alle correspondentie (e-mails en brieven).

U kunt dit nummer aanvragen voor uw eigen woning, of voor de woning van bijvoorbeeld een familielid. Als u de verhuur of administratie heeft uitbesteed aan een bedrijf, kan dit bedrijf het nummer namens u aanvragen. Ondernemers kunnen eHerkenning gebruiken om in te loggen.

Als u een nummer aanvraagt voor een woning van iemand anders, moet u schriftelijke toestemming hebben van die andere persoon. U logt in met uw eigen DigiD. Na het inloggen zet u een vinkje voor ‘Ik vraag dit registratienummer aan voor een ander persoon’. U vult de gegevens in van de eigenaar/verhuurder. Er wordt geregistreerd dat de aanvraag door u is gedaan. Degene voor wie u de aanvraag doet, krijgt een kopie van de aanvraag.

Heeft u meerdere woningen? Voor elke woning moet u een registratienummer aanvragen. U kunt dit doen op de landelijke website www.toeristischeverhuur.nl.

U registreert zich op het moment dat u gaat starten met verhuren. 

U kunt een boete krijgen als u verhuurt zonder registratienummer. De boetes kunnen oplopen tot € 9.000,- per overtreding.

Als u uw woning verkoopt of de eigenaar/bewoner wijzigt, dan moet u uw registratienummer intrekken. Dat kan via www.toeristischeverhuur.nl. Het registratienummer is namelijk persoonlijk en aan het verhuuradres gekoppeld. De nieuwe eigenaar of verhuurder kan een nieuw nummer aanvragen via www.toeristischeverhuur.nl.

Wij controleren of iedereen zich aan de regels houdt.

Controleer voordat u een registratienummer aanvraagt of uw woning voldoet aan de regels in het bestemmingsplan. Het registratienummer geeft namelijk niet automatisch recht om te verhuren. Het bestemmingsplan bepaalt of dat mag.

U kunt een boete krijgen als u verhuurt zonder registratienummer. De boetes kunnen oplopen tot € 9.000,- per overtreding.

U kunt een boete krijgen als u verhuurt zonder registratienummer of als u verhuurt terwijl dat niet mag volgens de regels in het bestemmingsplan.

U bent ook verantwoordelijk voor het voorkomen van overlast voor omwonenden door uw gasten. Veroorzaken uw gasten overlast? Dan kunt u een boete krijgen. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast (luide muziek of het houden van feesten in woning of tuin in de nacht).

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.