Terug naar het overzicht

Brug Kogerstrand later dit jaar klaar

Het afronden van de nieuwe brug bij het Kogerstrand heeft meer tijd nodig dan begin dit jaar gepland. Vandaag was er overleg tussen de gemeente en betrokken partijen om af te stemmen wat nog nodig is om de tijdelijke situatie deze zomer zo goed mogelijk te maken. Terwijl er tegelijkertijd wordt gewerkt aan het realiseren van de nieuwe brug.

“Veiligheid en kwaliteit staan bij ons voorop. Het blijkt niet realistisch te zijn om dit voor de zomer rond te krijgen. We doen er nu alles aan om na de zomer een veilige en toekomstbestendige brug te hebben staan”, aldus Cees Hooijschuur, wethouder Beheer en openbare ruimte.

Huidige situatie

De camping Kogerstrand heeft in de jaren negentig de huidige brug gebouwd, zodat zij de onderliggende gronden beter konden benutten. Nadat de brug in 2021 werd afgekeurd, heeft de camping de brug voor vorig seizoen tijdelijk extra laten ondersteunen, met als doel om de brug afgelopen winter weer functioneel te maken. Na het uit elkaar halen van de brug, bleken de houten delen in slechtere staat te zijn en werd het noodzakelijk om een volledig nieuwe brug te realiseren.

Gemeente neemt brug over

De eigendomssituatie op deze plek is bijzonder. De camping pacht hun terreinen van Staatsbosbeheer. Het stuk onderaan de Badweg tot aan de helft van de brug is van Staatsbosbeheer en is geen onderdeel van de pacht. Aan de strandkant is de weg eigendom van de Staat, tot halverwege de brug. Omdat het een openbare weg betreft, is de gemeente ook betrokken bij het gebruik van deze brug als route naar het strand. Dit voorjaar heeft de gemeenteraad besloten dat er een nieuwe en veilige brug moet komen en dat de gemeente deze werkzaamheden en het onderhoud van de brug op zich neemt.

Strand blijft bereikbaar voor verkeer

De komende weken worden de rijplaten op de noodweg vervangen door stelconplaten, zodat de toegankelijkheid naar het strand wordt verbeterd. Zowel voor de voetgangers, het transportverkeer en de hulpdiensten.