Terug naar het overzicht

Deelnemers Startklas Inburgering ontmoeten burgemeester Uitdehaag

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Begin november ontmoette burgemeester Uitdehaag de deelnemers van de ‘Startklas Inburgering.’ De startklas is een traject van in totaal zes weken voorafgaand aan het daadwerkelijke inburgeringstraject. De deelnemers komen uit verschillende landen en wonen in de tijdelijke woningen op De Zandkoog. De meet & greet vond plaats tijdens een bezoek aan het gemeentehuis. De deelnemers bezochten de raadszaal waar zij zich aan de burgemeester voorstelden in het Nederlands en foto’s lieten zien van hun indrukken van Texel.

Op 1 januari trad de nieuwe Wet Inburgering in werking. Sindsdien maken gemeenten met inburgeraars een plan op maat waarin staat hoe de inburgeraar gaat participeren en welke leerroute wordt gevolgd. Er wordt gekeken naar capaciteiten, opleidingsniveau, ervaring en motivatie en waar iemand plezier in heeft. De bedoeling is om zo tot passend werk te komen zodat de inburgeraar zelfredzaam is. Het voordeel van de aanpak is dat alle inburgeraars in beeld zijn bij de gemeente en niemand meer tussen wal en schip valt.

Over de startklas

De startklas inburgering duurt in totaal zes weken en is een samenwerking van de gemeente, Texels Welzijn, de Sportstichting, de Bolder en Vluchtelingenwerk. Op het programma staan taalonderwijs, kennismaken met Texel en informatie over inburgeren en werken in Nederland. Daarnaast is sport een belangrijk onderdeel van het programma. Dankzij de aanpak leren de deelnemers elkaar goed kennen. Er is ruimte voor plezier maar het wordt ook sneller zichtbaar als zaken niet goed lopen, bijvoorbeeld als er in het gezin problemen zijn, iemand depressief is of getraumatiseerd. Het sportonderdeel van de startklas is hierbij belangrijk: het brengt de deelnemers letterlijk in beweging en helpt bij verwerking.

Meer weten?

Bekijk de informatie op onze website: Inburgeren op Texel.