Terug naar het overzicht

Musical HAIR, Skemere en het Boetje van Klemat genomineerd voor Cultuurprijs 2024

Het college van burgemeester en wethouders heeft drie initiatieven genomineerd voor de Cultuurprijs 2024: de productie van de musical HAIR, het evenement Skemere en het Boetje van Klemat met zijn exposities. De komende tijd kunnen mensen stemmen op hun favoriet. De winnaar van de Cultuurprijs wordt bekendgemaakt tijdens de cultuurmarkt BuitenGewoon Texel op de Groeneplaats in Den Burg op 9 mei. De winnaar ontvangt een cheque van € 2.024,- uit handen van wethouder Cultuur Remko van de Belt.

Musical HAIR

Deze editie betrof een volledig Texelse variant van de bekende musical ‘HAIR’ uit 1967. De organisatie heeft met professionele begeleiding jong Texels talent van muzikanten, zangers en zangeressen klaargestoomd voor een kwalitatief hoogstaand optreden. ‘HAIR’ is niet de eerste grote succesvolle productie van Muziekproducties TXL. In 2018 bracht de organisatie de musical ‘Jesus Christ Superstar’ op de planken.

Skemere

Skemere is een klein en intiem festival met poëzie, muziek en performancekunst dat in de buitenlucht plaatsvindt tijdens ‘schemertijd’. Het werd voor het eerste georganiseerd tijdens Klifhanger 2018 naar idee van Mare Hilstra. Joke Witte heeft het festival in de daaropvolgende jaren voortgezet. De editie van 2020 moest helaas vanwege de coronapandemie worden afgelast. Gelukkig heeft de organisatie van Skemere in de jaren daarna weer kunnen plaatsvinden. 

Het Boetje van Klemat

Aan de rand van het dorp Den Hoorn ligt een klein stukje grond met de naam ‘Het Klemat’ (een veldnaam afgeleid van ‘kleinmaat’). Op het land staat een oud schapenboetje genaamd het Boetje van Klemat. De eigenaar van dit boetje, boer Ruud Bakker, en kunstenares Ericka Voortman zijn een samenwerking aangegaan met als doel het typische en tijdloze karakter van de boet en het omliggende land te behouden, te beschermen en de schoonheid ervan op kunstzinnige wijze te presenteren en door te geven. Voortman creëert jaarlijks kunstzinnige installaties, speciaal voor deze boet, terwijl Bakker het omliggende land en de boet verzorgt, zodat de authentieke sfeer van Het Klemat ten volle ervaren kan worden. De exposities zijn altijd vrij toegankelijk en elke dag geopend voor publiek van zonsopgang tot zonsondergang.

De selectie is, op voordracht van de Adviescommissie Cultuurbeleid, overgenomen door B&W. De commissie heeft gelet op originaliteit, artistieke kwaliteit, toegankelijkheid en meerwaarde voor de Texelse samenleving.

Stemmen

Op www.texel.nl/cultuurprijs staan filmpjes van de genomineerde inzendingen. Stemmen kan tot en met 21 april.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.