Terug naar het overzicht

Na de zomer extra vouchers beschikbaar voor omruilactie energieslurpend witgoed

Het college van B&W stelt een extra budget van € 285.000,- beschikbaar voor de witgoed omruilactie om huurders met energiearmoede te helpen. De regeling is bedoeld voor mensen die in slecht geïsoleerde huurwoningen leven en in 2023 de energietoeslag ontvingen. Het gaat om nog eens 380 extra vouchers à € 750,- waarmee een energieslurpend witgoedapparaat, zoals een wasmachine of koelkast, kan worden omgeruild voor een energiezuiniger variant. Na de zomer worden deze vouchers beschikbaar gesteld.

Wethouder Rikus Kieft: “Met dit extra budget kunnen we nog eens vele Tesselaars extra ondersteunen die wonen in niet goed geïsoleerde huurwoningen. Daarnaast past deze regeling ook in ons klimaatbeleid.”

Aanpak energiearmoede met witgoed omruilactie

Eind vorig jaar startte het college met de “Witgoed-omruilactie gemeente Texel 2023/2024.” Voor deze regeling werd een budget van € 112.500,- vrijgemaakt. Huishoudens die een energietoeslag ontvangen en wonen in een huurwoning met een energielabel van D of lager, kwamen in aanmerking voor een voucher ter waarde van €750,-. Hiermee konden ze hun oude witgoed omruilen voor de aanschaf van een nieuw en energiezuiniger witgoedapparaat.

Extra budget beschikbaar gesteld

De witgoedregeling bleek in korte tijd al een groot succes. Meer dan de oorspronkelijk beoogde 150 huishoudens hadden een voucher aangevraagd. Bovendien leidde de invoering van de witgoedregeling tot een toename in aanvragen voor de energietoeslag 2023.

Na de zomer start vervolg omruilactie witgoedregeling

Derhalve werd het college verzocht de witgoed omruilactie opnieuw open te stellen. Hiervoor is nu € 285.000 van de aanvullende middelen van het Rijk en de gemeentelijke bestemmingsreserve aanpak energiearmoede beschikbaar gesteld. Nieuw is dat nu ook een inductiekookplaat onder de regeling valt. Na de zomer zal via de bestaande kanalen gecommuniceerd worden hoe zo’n voucher aangevraagd kan worden.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.