Terug naar het overzicht

Rookmelders vanaf 1 juli wettelijk verplicht

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Bron: Brandweer Nederland

Rookmelders redden levens. Daarom geldt vanaf 1 juli 2022 een nieuwe wet: minimaal één rookmelder op iedere verdieping. Gelukkig is het plaatsen zo gedaan. Weten hoeveel rookmelders u nodig heeft? Check het op rookmelders.nl. Zo zorgt u voor uw veiligheid en die van uw dierbaren en bent u klaar voor de nieuwe wet.

“Belangrijk is dat je rookmelders écht ophangt voor jezelf en voor iedereen die je lief is”, benadrukt Carolien Angevaren, Brandweer Nederland. “Ik ben blij dat de rookmelderplicht van kracht is per 1 juli. Een rookmelder detecteert rook en waarschuwt je heel snel. Zo heb je meer tijd om veilig buiten te komen bij brand, kun je eerder de brandweer bellen en is de kans op het beperken van de schade groter. Rookmelders redden levens.”

Meer tijd om te vluchten

Nog steeds zijn er mensen die denken dat ze wel wakker worden van rook. Angevaren: “Als jij slaapt, slaapt je neus ook. Een rookmelder maakt je wél wakker en daarom is ‘ie zo belangrijk. Je houdt meer kostbare tijd over om jezelf in veiligheid te brengen.” De brandweer ervaart dagelijks het belang van goed werkende rookmelders in woningen. “De meeste slachtoffers vallen door het inademen van rook. Met rookmelders kun je veel ellende voorkomen.”

Ophangen is heel eenvoudig

“De rookmelders van nu hebben vaak een plakker op de achterkant. Het maakt wonen absoluut een stuk veiliger”, verzekert Angevaren. “Rookmelders zijn er vanaf ongeveer 16 euro. Die kosten zijn te overzien als je bedenkt dat veel rookmelders 10 jaar meegaan zonder dat je batterijen hoeft te vervangen.”

Check, koop en plak rookmelders

Op rookmelders.nl ontdekt u binnen een paar minuten hoeveel rookmelders u nodig heeft. U koopt rookmelders online, in een bouwmarkt of elektronicawinkel.