Terug naar het overzicht

Tegel eruit, groen erin: Texel daagt Vlieland uit tijdens NK Tegelwippen

Met de start van de lente, begint ook het NK Tegelwippen. Dit is hét moment om de tuin te vergroenen. Elke inwoner van Texel kan meedoen door tussen 21 maart en 31 oktober tegels te wippen en daar groen voor in de plaats te zetten. Vorig jaar namen we het op tegen Hollands Kroon en wipten we 1517 tegels. Een mooie uitdaging om dit te gaan overtreffen. Dit jaar is Vlieland onze tegenstander.

Klimaatverandering

‘Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar elke tegel houdt hitte vast en laat de temperaturen hoger oplopen en dat veroorzaakt hittestress’, aldus wethouder Rikus Kieft. ‘Bovendien kan regenwater minder goed wegzakken in de grond, wat een extra belasting geeft op het riool. Tegelwippen is dus een goed idee. Nu, maar vooral ook met het oog op de toekomst’.

Biodiversiteit

De tegels maken plaats voor groen. Op deze plek vinden insecten, vogels en kleine dieren een leefgebied en dat verbetert de bodemkwaliteit. Ook houdt een gezonde bodem het water vast en dat is belangrijk nu we in steeds vaker te maken krijgen met lange perioden van droogte.

Hoe werkt het

Deelnemers geven het aantal gewipte tegels (30 x 30 cm) uit de eigen tuin door met voor-en na bewijsfoto’s op de site van NK Tegelwippen. De tegels zijn in te leveren op diverse locaties op Texel. Bovendien komen er weer ophaaldagen. De tegels krijgen binnen gemeente Texel een tweede leven. Zo mogelijk voor reparatiewerkzaamheden of anders onder wegen. Kijk voor meer info op www.texel.nl/tegelwippen

WatZr-campagne

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de brede campagne WatZr. Samen met 27 andere gemeenten in Noord-Holland heeft Gemeente Texel de WatZr-campagne opgezet. Zie ook www.texel.nl/klimaatadaptatie.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.