Terug naar het overzicht

Texel biedt opvangmogelijkheid voor ruim 250 Oekraïense vluchtelingen

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Door de inval in Oekraïne is een grote stroom mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Waarschijnlijk zullen er ook vele mensen naar Nederland toekomen. Vorige week deed burgemeester Michiel Uitdehaag een oproep aan Texelaars die een ruimte of accommodatie beschikbaar hebben voor Oekraïense vluchtelingen. Dit heeft al meer dan 35 reacties van particulieren opgeleverd. Hartverwarmend, vindt burgemeester Uitdehaag: “Op zo’n moment zie je waar we als klein eiland groot in zijn. Als er iets geregeld moet worden voor mensen in nood, dan ontstaat op Texel gelijk actie en samenwerking. Dat vind ik prachtig en maakt me trots”.

Eerste opvang in grote opvanglocaties

Naast de particuliere initiatieven heeft de gemeente ook twee partijen gevonden die grotere groepen vluchtelingen kunnen huisvesten. Een Texels vakantiepark heeft 10 bungalows (à 4 personen) beschikbaar en een rederij heeft een schip met 110 tweepersoonskamers (voor 220 personen) beschikbaar. De gemeente kiest er voor om de opvang van Oekraïense vluchtelingen in eerste instantie te organiseren in deze grotere (niet particuliere) locaties. Door centraal een grote groep op te kunnen vangen, kan de hulpverlening en ondersteuning efficiënt en gecoördineerd worden opgepakt. Michiel Uitdehaag: “We zijn heel blij met de aanbiedingen van particulieren. Dit aanbod houden we in gedachten en zullen we hoogstwaarschijnlijk in de toekomst nog hard nodig hebben”. De gemeente kijkt ook naar meer permanente oplossingen, zoals het beschikbaar maken van leegstaande (school)gebouwen of andere initiatieven. De komende tijd zal de gemeente samen met diverse andere partijen zoals Vluchtelingenwerk en Texels Welzijn, alles voorbereiden om de mensen hartelijk te ontvangen. We denken hierbij ook aan zaken voor de langere termijn zoals zorg, activiteiten, onderwijs en (mentaal) welzijn.

Vragen?

Heeft u vragen over de oorlog in, of de opvang van vluchtelingen uit Oekraine? Of wilt u hulp aanbieden? Op onze website www.texel.nl/oekraine vindt u een lijst met veel vragen en antwoorden. Staat uw vraag hier niet bij of wilt u ons iets anders laten weten? Mail dan uw vraag naar vluchtelingen@texel.nl.