Terug naar het overzicht

Het Boetje van Klemat winnaar Cultuurprijs 2024

Vanmiddag is tijdens de cultuurmarkt BuitenGewoon Texel de winnaar van de Cultuurprijs 2024 bekendgemaakt. Met een nipte meerderheid van stemmen wist ‘Het Boetje van Klemat’ de prijs in de wacht te slepen. De winnaar ontving een cheque ter waarde van € 2.024 uit handen van wethouder Remko van de Belt.

Drie genomineerden

Voor de prijs waren eerder drie Texelse initiatieven genomineerd waarop gestemd kon worden. Dat waren: het Boetje van Klemat, musical HAIR en Skemere. De genomineerden zijn geselecteerd op voordragen van de Adviescommissie Cultuurbeleid. Hierbij is gelet op toegankelijkheid, publieksbereik, maatschappelijke betekenis, culturele en/of kunstzinnige kwaliteit en potentie voor de toekomst. Het college benadrukt dat alle drie de initiatieven enorm worden gewaardeerd.

Het Boetje van Klemat

Aan de rand van het dorp Den Hoorn ligt een klein stukje grond met de naam ‘Het Klemat’ (een veldnaam afgeleid van ‘kleinmaat’). Op het land staat een oud schapenboetje genaamd het Boetje van Klemat. De voormalige eigenaar van dit boetje, boer Ruud Bakker, en kunstenares Ericka Voortman zijn een samenwerking aangegaan met als doel het typische en tijdloze karakter van de boet en het omliggende land te behouden, te beschermen en de schoonheid ervan op kunstzinnige wijze te presenteren en door te geven. In 2021 schonk Bakker de boet aan de Stichting Boetje van Klemat, zodat het ook in de toekomst openbaar toegankelijk kan blijven. Voortman creëert jaarlijks kunstzinnige installaties, speciaal voor deze boet, terwijl Bakker het omliggende land en de boet verzorgt, zodat de authentieke sfeer van Het Klemat ten volle ervaren kan worden. De exposities zijn altijd vrij toegankelijk en elke dag geopend voor publiek van zonsopgang tot zonsondergang.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.