Cultuurprijs 2024

Er zijn 3 genomineerden voor de cultuurprijs 2024: Boetje van Klemat, Musical HAIR en Skemere. Op deze pagina leest u meer over de 3 genomineerden. U kon tot en met 20 april uw stem uitbrengen. De stemmen worden nu verzameld. De prijs wordt uitgereikt om 14:30 uur tijdens de uitmarkt ‘Buitengewoon Texel’ op 9 mei 2024 in Den Burg op het podium op de Groeneplaats.

De genomineerden zijn voorgedragen door de Adviescommissie Cultuurbeleid. De nominaties zijn een erkenning van waardering en tegelijkertijd een stimulans voor de organisatie om hun initiatief voort te zetten.

Boetje van Klemat

Foto van Boetje van Klemat

Een kunstzinnige installatie in een boetje

Lees meer over het Boetje van Klemat

Musical HAIR

Foto Musical Hair Texel

Een hoogstaande uitvoering van de musical ‘HAIR’

Lees meer over Musical Hair

Skemere

Foto van Skemere

Een klein en intiem festival tijdens ‘schemertijd’.

Lees meer over Skemere

Boetje van Klemat

Aan de rand van het dorp Den Hoorn ligt een klein stukje grond met de naam ‘Het Klemat’ (een veldnaam afgeleid van ‘kleinmaat’). Op het land staat een oud schapenboetje genaamd het Boetje van Klemat. De (voormalig) eigenaar van dit boetje, de ingetogen boer Ruud Bakker, en de eigenzinnige kunstenares Ericka Voortman zijn een samenwerking aangegaan met als doel het typische en tijdloze karakter van de boet en het omliggende land te behouden, te beschermen en de schoonheid ervan op kunstzinnige wijze te presenteren en door te geven. In 2021 schonk Bakker de boet aan de Stichting Boetje van Klemat, zodat het ook in de toekomst openbaar toegankelijk kan blijven. Voortman creëert jaarlijks kunstzinnige installaties, speciaal voor deze boet, terwijl Bakker het omliggende land en de boet verzorgt, zodat de authentieke sfeer van Het Klemat ten volle ervaren kan worden. De exposities zijn altijd vrij toegankelijk en elke dag geopend voor publiek van zonsopgang tot zonsondergang. Het college is van mening dat het Boetje van Klemat een uniek initiatief is, waar kunst het erfgoed belicht en versterkt door de schoonheid en magie ervan te benadrukken.

Musical Hair

Deze editie betrof een volledig Texelse variant van de bekende musical ‘HAIR’ uit 1967. De organisatie heeft met professionele begeleiding jong Texels talent van muzikanten, zangers en zangeressen klaargestoomd voor een kwalitatief hoogstaand optreden. ‘HAIR’ is niet de eerste grote succesvolle productie van Muziekproducties TXL. In 2018 bracht de organisatie de musical ‘Jesus Christ Superstar’ op de planken van theater De Kiekendief op vakantiepark De Krim. Het college is van mening dat de organisatie een kwalitatief hoogstaande uitvoering van de musical ‘HAIR’ heeft neergezet en kijkt uit naar een nieuwe grote productie van een andere musical.

Animatie van Skemere

Skemere

Skemere is een klein en intiem festival met poëzie, muziek en performancekunst dat in de buitenlucht plaatsvindt tijdens ‘schemertijd’. Het werd voor het eerste georganiseerd tijdens Klifhanger 2018 naar idee van Mare Hilstra. Joke Witte heeft het festival in de daaropvolgende jaren voortgezet. De editie van 2020 moest helaas vanwege de coronapandemie worden afgelast. Gelukkig heeft de organisatie van Skemere in de jaren daarna weer kunnen plaatsvinden. Het college is van mening dat de organisatie erin geslaagd is een prachtig cultureel product neer te zetten, dat inmiddels zijn consistentie en toegevoegde waarde heeft bewezen.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.