Cultuurprijs

Er waren 3 genomineerden voor de cultuurprijs 2022: Opera 4-daagse, Skemere en Skommelnacht. Op deze pagina leest u meer over de 3 genomineerden. U bepaalt wie de Texelse Cultuurprijs 2022 krijgt. Stemmen kon tot en met 19 mei. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens de Cultuurnacht op 28 mei 2022.

De genomineerden zijn voorgedragen door de Adviescommissie Cultuurbeleid. De adviescommissie heeft gelet op originaliteit, vernieuwende opzet of uitvoering en een hoge artistieke kwaliteit. Ook moeten de projecten goed toegankelijk zijn en een duidelijke meerwaarde hebben voor de Texelse samenleving.

Opera 4-daagse

De Opera 4-daagse laat Texelaars opera beleven en nodigt uit om er aan mee te doen. Door een afwisselend programma van optredens en workshops te bieden.

De eerste editie van het evenement annex festival vond plaats in juni 2019 met onder andere een uitvoering van de opera Rusalka. Het programma van 2020 is uiteindelijk deels uitgevoerd in 2021 met uitvoeringen van de opera De Pilgrimgirl en Suor Angelica. De opera de Russenoorlog, met tekst geschreven door Pip Barnard en muziek gecomponeerd door Eduard de Boer, is verplaatst naar 2022.

De organisatie is steeds in nauwe samenwerking met lokale organisaties opgepakt zoals Lange Juni, Artex, maar ook de OSG. Leerlingen van de OSG en docenten en leerlingen van Artex worden door Intorno begeleid bij de invulling van de productie en uitvoering van de opera Russenoorlog. 

Animatie Skemere

Skemere

Skemere is een klein intiem evenement met poëzie, muziek en beeldend theater. Het vindt plaats in de buitenlucht tijdens ‘schemertijd’. Het werd voor het eerst georganiseerd tijdens Klifhanger 2018 naar idee van de eerste eilanddichter Mare Hilstra.

Joke Witte en Willem Broens gaven het festival vervolg in de jaren daarna. De editie van 2020 is vanwege corona helaas afgelast. Gelukkig was het voor de organisatie mogelijk de editie in 2021 wel doorgang te laten vinden. En ook een editie in 2022 staat weer op de planning.

Skommelnacht

Skommelnacht is een nummer dat Anna Trap in 2018 schreef. Het is een ode aan haar geboortedorp Oosterend en het beschrijft het rusteloze gevoel dat een Texelaar die aan de vaste wal woont soms kan overvallen.

In 2021 maakte Trap samen met Arnold van Bruggen en Thomas Roebers een videoclip van het lied, dat daarmee direct een veel groter bereik kreeg. In de clip zien we Trap in het maanlicht dwalen langs karakteristieke plekken op het eiland: op de dijk, op het strand, in het bos en tussen de schapen.

Anna Trap speelt zelf citer en zingt. Zij wordt muzikaal begeleid door Caroline Kamp (contrabas en zang) en Maija Anttila (basklarinet).