Erkenning kind

Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap met de moeder van uw kind? Of bent u een duomoeder en heeft u geen verklaring van de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting? Dan kunt u uw kind erkennen aan de balie in het gemeentehuis. Maak een afspraak via telefoonnummer 14 0222.

De erkenning moet bij ieder kind opnieuw en kan tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorteaangifte of op een later moment. Wij raden aan om uw kind al voor de geboorte te erkennen. De vader of duomoeder wordt dan direct op de geboorteakte vermeld.

Alleen bij het erkennen van uw eerste kind kunt u de achternaam kiezen. Een volgend kind uit dezelfde relatie krijgt automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind.

Gezag na erkenning

Erkent u uw kind, dan krijgt u automatisch het gezamenlijk gezag met de moeder. U hoeft het gezag niet langer samen met de moeder aan te vragen bij de rechtbank. Dit geldt sinds 1 januari 2023.

Heeft u vragen over gezag? Tijdens uw afspraak in het gemeentehuis geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand u uitleg. Bijvoorbeeld over wat u moet doen als u geen gezamenlijk gezag wilt.

Meer over wanneer u gezag over uw kind krijgt op rijksoverheid.nl.