Geboorte doorgeven

Binnen 3 dagen na de geboorte van uw kind of kinderen doet u hiervan aangifte (geboorteaangifte). De geboorteaangifte doet u in de gemeente waar uw kind geboren is. Op Texel doet u de aangifte persoonlijk. In Den Helder kunt u persoonlijk aangifte doen, maar daar kan het ook digitaal. 

Is uw kind op Texel geboren, dan maakt u hiervoor een afspraak via telefoonnummer 14 0222 (dit is het hele telefoonnummer).

Binnen 3 dagen aangifte

U moet binnen 3 dagen na de geboorte aangifte doen. U mag natuurlijk ook aangifte doen op de geboortedag van uw kind. Valt de derde dag in het weekend of op een feestdag? Dan mag u de aangifte de eerste werkdag daarna doen. Meer over wanneer u geboorteaangifte moet doen leest u op rijksoverheid.nl.

U mag aangifte doen als u de vader of moeder van het kind bent. Als de vader en/of moeder geen aangifte kunnen doen, mag u aangifte doen als:

  • u bij de geboorte aanwezig was
  • het kind in uw woning is geboren
  • u het hoofd of een gemachtigde bent van het ziekenhuis of de inrichting waar het kind is geboren
  • uw geldige identiteitsbewijs en (als u niet de moeder bent) een geldig identiteitsbewijs van de moeder
  • de voornamen, geboortedatum en geboortetijd van het kind
  • bewijs van erkenning (als het kind van tevoren is erkend)

U doet aangifte bij de gemeente waar uw kind is geboren.

Wordt uw kind geboren aan boord van de TESO?
In de wet staat: “Wanneer een kind aan boord van een varend schip wordt geboren moet de geboorteaangifte in de gemeente gebeuren daar waar het kind de boot verlaat dan wel waar de boot ligplaats kiest.” Als het kind tijdens de overtocht van Texel naar Den Helder wordt geboren, moet u altijd aangifte doen in Den Helder. Het maakt hierbij niet uit of moeder en kind op de boot blijven of niet. De boot kiest namelijk altijd ligplaats in Den Helder.