Echtscheiding of ontbinden geregistreerd partnerschap

Een scheiding regelt u met hulp van uw advocaat. De rechtbank spreekt de scheiding uit. Dit wordt daarna doorgegeven aan de gemeente en aangepast in de burgerlijke stand.

Beëindiging van een geregistreerd partnerschap kan direct bij een advocaat of notaris. Wilt u uw partnerschap beëindigen en heeft u kinderen jonger dan 18 jaar? Dan vraagt u de beëindiging aan bij de rechtbank via uw advocaat.

Meer over scheiden en partnerschapsontbinding leest u op rijksoverheid.nl.

Echtscheiding

Als u gaat scheiden, heeft u een advocaat nodig. De advocaat helpt u met het regelen van de scheiding en geeft u meer informatie over het verloop van de scheiding. Vraagt u samen de scheiding aan? Dan is 1 advocaat voldoende. Bent u het niet met elkaar eens? Dan kiest u allebei zelf een advocaat uit.

Beëindiging geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap kan in sommige gevallen zonder tussenkomst van een rechter worden stopgezet. Of dit voor u ook zo is, hangt af van uw situatie.

Heeft u samen geen kinderen of zijn uw kinderen ouder dan 18 jaar? Dan kunt u samen een overeenkomst laten opstellen bij een notaris of advocaat. U moet het dan wel met elkaar eens zijn. Bent u het niet met elkaar eens, of heeft u samen kinderen jonger dan 18 jaar? Dan beëindigt de rechter het geregistreerd partnerschap. De gang van zaken is dan hetzelfde als bij een echtscheiding.

De echtscheiding of beëindiging geregistreerd partnerschap is pas definitief wanneer deze is ingeschreven in de burgerlijke stand van de gemeente waar het huwelijk of geregistreerd partnerschap is aangegaan. Uw advocaat regelt deze inschrijving voor u.