Texelvignet

Komt u met de auto of een ander voertuig naar Texel? Er is betaald parkeren in de bebouwde kom en bij de strandslagen. Dit geldt voor iedereen, bewoners en gasten. Koop daarom de Texelse parkeerkaart: het Texelvignet. U kunt een dagkaart, weekkaart of jaarkaart kopen. Er is betaald parkeren van maandag tot en met zondag van 8.00 tot 20.00 uur. U koopt het Texelvignet online, bij een parkeerautomaat of aan de balie in het gemeentehuis.

Heeft u vorig jaar een Texelvignet gekocht? Controleer eerst tot wanneer die kaart geldig is. Dit vindt u in de bevestigingsmail van uw aankoop. De afzender is gemeentewinkel@texel.nl.
Geen bevestigingsmail meer? Bel dan 14 0222.

Dagkaart, weekkaart of jaarkaart

 • Een dagkaart is 24 uur geldig en kost € 10,-.
 • De weekkaart is 8 dagen geldig en kost € 20,-.
 • De jaarkaart is 365 dagen geldig (vanaf de startdatum die u kiest) en kost € 30,-.

U hoeft geen Texelvignet te kopen. U kunt ook aan de parkeerautomaat betalen. Dat kost € 2,50 per uur. Of u gebruikt een parkeer-app.

Maximale parkeertijd in Den Burg, De Koog en Oudeschild

Heeft u een dagkaart, weekkaart of jaarkaart? Op enkele plekken in Den Burg, De Koog en Oudeschild is er een maximale parkeertijd. Op deze plekken geeft u uw aankomsttijd aan met de blauwe parkeerschijf. Hieronder staan deze plekken beschreven. U kunt ze ook inzien op deze kaart van Texel.

Maximale parkeertijd in Den Burg

 • de binnenring van Den Burg: maximaal 2 uur (alles binnen de Beatrixlaan, Emmalaan en Bernhardlaan)
 • P-terrein van Albert Heijn: tussen 9.00 en 17.00 uur maximaal 1 uur
 • P-terrein Vogelenzang: maximaal 2 uur
 • Parkstraat en de eerste 4 parkeerplaatsen Burgwal: maximaal 30 minuten

Maximale parkeertijd in De Koog

 • P-terrein Lidl: tussen 9.00 en 17.00 uur maximaal 1 uur
 • De Brink en Parnassiastraat: maximaal 2 uur

Maximale parkeertijd Oudeschild

 • Heemskerckstraat tussen J.C. Rijpstraat en Barentzstraat: maximaal 2 uur

Veelgestelde vragen over het Texelvignet

U koopt het Texelvignet online, bij een parkeerautomaat of aan de balie in het gemeentehuis. Contant betalen kan alleen aan de balie in het gemeentehuis. 

Texelvignet online of bij de parkeerautomaat kopen

 1. U koopt het Texelvignet online of bij de parkeerautomaat. 
 2. U voert uw kenteken in en kiest een kaart.
 3. U betaalt online met iDEAL, Sofort, PayPal, Mastercard of Visa. Bij de automaat kunt u met pinpas of creditcard betalen.
 4. Betaalt u online? U ontvangt een e-mail met uw betaalbewijs en uw digitale parkeerrecht. Bij betaling bij de automaat krijgt u een betaalbewijs.

De parkeerwachten controleren door kentekens van geparkeerde auto’s te scannen. Zij kunnen direct zien of u een geldig Texelvignet heeft.

Er is betaald parkeren van maandag t/m zondag van 8.00 tot 20.00 uur (ook op feestdagen).

Ja. Als u het voertuig parkeert in een parkeervak of op een parkeerplaats waar betaald parkeren geldt, dan heeft u een Texelvignet nodig.

Koop uw Texelvignet op Texel of vlak voor u naar Texel gaat. Weet u nog niet zeker met welke auto u komt? Wacht dan even met aanschaffen. Want uw kenteken wijzigen op het Texelvignet is alleen onder bepaalde voorwaarden mogelijk. En dit kost € 13,00.

U kunt betaald parkeren via diverse parkeerapps. Controleer in uw parkeerapp of u daarmee kunt betalen op Texel. 

Nee. Als u een Europese Gehandicaptenparkeerkaart heeft, is dat voldoende.

Let op: op parkeerplaatsen en in parkeervakken met een beperkte tijdsduur moet u niet alleen uw parkeerkaart gebruiken, maar ook uw blauwe parkeerschijf. Met de blauwe parkeerschijf geeft u uw aankomsttijd aan.

Uw Texelvignet is 365 dagen geldig vanaf de startdatum die u kiest. Een dagkaart is 24 uur geldig vanaf de startdatum- en tijd die u kiest. Een weekkaart 8 dagen.

Stuur daarvoor een e-mail naar gemeentewinkel@texel.nl. Noem daarin uw kenteken en het e-mailadres waarmee u uw aankoop deed. Wij kijken daarmee na of u een Texelvignet heeft. En voor welke periode deze geldig is. Dit laten wij u weten.

U kunt ons ook bellen op telefoonnummer 14 0222.

Heeft u een verkeerde datum ingevoerd bij het bestellen van uw Texelvignet? Stuur dan een e-mail naar gemeentewinkel@texel.nl. Vermeld daarin uw kenteken, het e-mailadres waarmee u uw aankoop deed en de datum waarop u uw Texelvignet wilt laten ingaan. Wij passen het voor u aan. U ontvangt een bevestiging per e-mail.

U kunt ons ook bellen op 14 0222.

Nee. U kunt het Texelvignet laten omzetten voor € 13,00. Gebruik hiervoor het formulier Kenteken wijzigen. U moet hiervoor het vrijwaringsbewijs en het nieuwe kentekenbewijs of tenaamstellingsverslag meesturen. Als u een leaseauto heeft, moet u een bewijs van inlevering en nieuw kentekenbewijs meesturen.

Nee. Het parkeerrecht kunt u in deze gevallen niet overdragen. Alleen als u een nieuwe auto koopt kunt u het parkeerrecht op uw nieuwe auto laten zetten. Gebruik hiervoor het formulier Kenteken wijzigen. U moet hiervoor het vrijwaringsbewijs en het nieuwe kentekenbewijs of tenaamstellingsverslag meesturen.

Ja, als u uw elektrische auto oplaadt bij een openbare laadpaal op een parkeerplaats waar betaald parkeren geldt, heeft u een geldig parkeerbewijs nodig. 

Bekijk waar u openbare elektrische oplaadpunten op Texel kunt vinden.

Nee. Er worden geen parkeerautomaten bijgeplaatst. We verwachten dat steeds meer mensen het Texelvignet van tevoren online kopen.

Nee. Volgens de Verordening parkeerbelasting 2023 is annuleren of geld teruggeven niet mogelijk. 

In Den Burg kunt u uw camper parkeren op het parkeerterrein “Sporthal” aan de Emmalaan 51. In De Koog kunt u gebruikmaken van het parkeerterrein “Stappeland” aan de Nikadel 75. Overnachten in een camper mag alleen op campings, wildkamperen is verboden in heel Nederland.

U hoeft geen Texelvignet te kopen maar u moet wél een geldig parkeerbewijs hebben.

Heeft u geen geldig parkeerbewijs? Dan kunt u een parkeerboete krijgen. Dit heet ook wel een naheffingsaanslag parkeerbelastingen of naheffing. De parkeerboete kost € 72,90. U betaalt naast deze kosten ook het uurtarief voor parkeren (€2,50).

Bent u het niet eens met de boete? U kunt binnen 6 weken na dagtekening (de datum op de naheffingsaanslag) bezwaar maken.

Wat moet er in uw bezwaar staan?

 • Aanslagnummer en/of beschikkingnummer
 • Uw naam en adres
 • Datum
 • Waarom u bezwaar maakt
 • Bewijsstukken 

U kunt uw bezwaar sturen naar:

De heffingsambtenaar van de gemeente Texel
Postbus 200
1790AE Den Burg