Verklaring Omtrent het Gedrag

U heeft soms een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig voor een nieuwe baan, een visum of verhuizing naar het buitenland. Een VOG is een bewijs van goed gedrag. Een aanvraag van een VOG wordt altijd gestart door de werkgever of organisatie en afgerond door u.

Aanvragen VOG via uw werkgever

  • Werkgevers kunnen een VOG aanvragen rechtstreeks bij de Dienst Justis.
  • U ontvangt vervolgens een e-mail van de Dienst Justis met de mededeling dat voor u een VOG wordt aangevraagd.
  • Via een link in deze e-mail ziet u uw gegevens. U moet inloggen met uw DigiD en bevestigen dat uw gegevens kloppen.
  • De aanvraag via de werkgever kost € 33,85 en betaalt u via iDeal.

Uw werkgever kan de aanvraag ook op papier doen, met het aanvraagformulier van Dienst Justis. Pagina 1 vult u zelf in, de rest laat u invullen door uw werkgever. Vervolgens levert u het aanvraagformulier in aan de balie in het gemeentehuis. Neem dan ook een geldig identiteitsbewijs mee. U betaalt € 41,35.

Let op: Er zijn verschillende commerciële bedrijven die aanbieden de VOG-aanvraag voor u te doen. Een aanvraag via zo’n bedrijf is altijd duurder, omdat u ook verwerkingskosten betaalt aan het bedrijf. VOG-aanvragen via een commercieel bedrijf worden op dezelfde manier en in hetzelfde tempo behandeld als alle andere VOG-aanvragen.

Zelf aanvragen

Regelt de organisatie of werkgever het aanvragen van een VOG niet? Of heeft u het nodig voor emigratie of een werkvergunning? Bekijk dan de informatie en download het aanvraagformulier bij Dienst Justis. U maakt daarna een afspraak met ons en neemt het ingevulde formulier mee. Dit kan alleen als u staat ingeschreven in de gemeente Texel.

Wat gebeurt er na de aanvraag?

Heeft u geen strafblad? Dan krijgt u altijd een VOG. Heeft u wel een strafblad? Bekijk de informatie over de beoordeling van de VOG-aanvraag op Justis.nl.

U ontvangt de VOG altijd per post op het woonadres waar u ingeschreven staat. Ook als u de aanvraag online heeft gedaan, krijgt u de VOG via de post. Justis stuurt de VOG naar u persoonlijk en niet naar uw werkgever of organisatie.