Ballonnen oplaten

U mag op Texel geen ballonnen met hete lucht, vuur, helium of andere gassen laten opstijgen in de buitenlucht. Het oplaten van ballonnen is verboden omdat dit slecht is voor het milieu, onze dieren en uw veiligheid.

Zwerfafval

Plastic en latex ballonnen zorgen voor afval in uw omgeving. Maar wist u dat ballonnen in de top 5 staan van het meest gevonden zwerfafval aan Nederlandse kusten? Het duurt jaren voordat een ballon afbreekt in de natuur.

Dierenleed

Ballonresten die achterblijven in de natuur en op zee zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor dieren die dit afval opeten. Vogels, vissen en zeehonden die ballonresten eten, kunnen stikken. Als een stuk ballon de maag blokkeert, raakt het dier uitgehongerd en gaat dood. Ook ballontouwtjes vormen een risico, omdat dieren hiervan eten of erin verstrikt raken.

Brandgevaar

Het oplaten van alle soorten ballonnen met vuur of een kaarsje zijn een gevaar voor uzelf en uw omgeving. Het is namelijk nooit te voorspellen waar een brandende ballon neerdaalt. Wanneer een ballon met een brandend of smeulend kaarsje, neerkomt in een natuurgebied of op een rieten dak, kan er grote brand ontstaan.