Eilanddichter Fiet van Beek

Foto eilanddichter Fiet van Beek
Eilanddichter Fiet van Beek (foto: Michiel Goudswaard)

Texel is een onuitputtelijke inspiratiebron

Fiet van Beek is Texels derde eilanddichter. Mare van der Mast en roop gingen haar voor. Ze kent de gedichten van haar voorgangers en vindt het mooi hoe zij op eigen wijze Texelse onderwerpen onder woorden brachten. “Ik ga het weer op mijn manier doen. Natuurlijk volg ik de Texelse actualiteit en schrijf daarover. Ik barst van de ideeën, maar ik hoop ook dat Texelaars me tips geven en uitnodigen om te schrijven over een thema of moment dat zij belangrijk vinden.”

Ze schreef een dichtbundel over het kerkhof rond het Hoornder kerkje (2019) en op haar website stonden al heel wat gedichten over Texel van voor ze – in januari 2022 – eilanddichter werd: “Voor mij is het eiland een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ik houd van de natuur en de ondernemersgeest, wandel dagelijks, luister graag naar de (oude) verhalen en voel me thuis in de Texelse veelzijdigheid. Ik zal dan ook graag schrijven over het Texel van toen en nu en hoop zo bij te dragen aan een nieuwe kijk op wat herkenbaar is.”

Van Beek (1959) is wat zij noemt ‘een aangewaaide overkanter’. Ze leerde Texel kennen in Den Hoorn, woont nu in De Waal en werkt deels in De Cocksdorp. Haar eilandgedichten zijn te vinden in de Texelse media en op www.fietvanbeek.nl.

Wat is een eilanddichter?

De eilanddichter is door het college van burgemeester en wethouders aangesteld om jaarlijks minimaal zes gedichten te schrijven bij actuele gebeurtenissen binnen de gemeente. Deze gedichten kunnen worden voorgedragen en gepubliceerd bij officiële gebeurtenissen in de gemeente, zoals huldigingen, manifestaties en openingen.

De dichter belicht het nieuws op een creatieve manier. Op uitnodiging van een ander of uit zichzelf schrijft de dichter over het eiland, (historische) gebeurtenissen, veranderingen of evenementen. De eilanddichter schrijft onder eigen verantwoording en zonder de invloed van anderen.
 
De dichter presenteert en publiceert gedichten via kanalen die voor iedereen bereikbaar zijn. Zo wordt poëzie (dichtkunst) onder de aandacht gebracht van inwoners.

Vorige eilanddichters

Roderik Plaat (alias roop) was van 2018 tot begin 2022 eilanddichter. Mare van der Mast in 2016 en 2017.