Oekraïne

Met de inval van Rusland in Oekraïne worden vele mensenlevens geraakt. Misschien wilt u helpen of heeft u vragen. Op deze pagina vindt u informatie en antwoorden. De komende tijd wordt meer duidelijk. We proberen de pagina zo actueel mogelijk te houden.

Vragen en antwoorden over vluchtelingen, opvang en oorlog

Er zijn inmiddels miljoenen mensen gevlucht uit Oekraïne. Deze vluchtelingen willen en kunnen we helpen. Opvang regelen we in de regio. De Rijksoverheid heeft iedere veiligheidsregio gevraagd 2.000 oorlogsvluchtelingen op te vangen. Op Texel is ruimte beschikbaar om 250 vluchtelingen op te vangen. Dit gebeurt op een vakantiepark en een hotelschip in de haven van Oudeschild.

Welke voorzieningen zijn er voor vluchtelingen in de opvang?

Vluchtelingen krijgen een bed, voeding, en toilet- en wasgelegenheid. De gemeente is ook verantwoordelijk voor de gezondheidszorg.

Zijn er overdag activiteiten voor vluchtelingen?

Het vrijwilligerswerk – waaronder activiteiten – wordt gecoördineerd door Vluchtelingenwerk Nederland afdeling Texel. Contactpersoon is Gerda Schoenmaker. Wilt u helpen? Naast het organiseren van activiteiten voor volwassenen en kinderen is er van alles te doen. Neem contact op via de mail: oekraine-texel@vluchtelingenwerk.nl of bel naar 06 – 5101 9541. Kijk ook op TexelSpreekt.

Hoe organiseert de gemeente de leefbaarheid en veiligheid in de buurt?

Zodra hierover meer bekend is, laten wij dit weten.

Kijk op www.texelspreekt.nl waar behoefte aan is.

Communicatiekaart

Er is een communicatiekaart beschikbaar. Een handig hulpmiddel om te kunnen vertalen en te communiceren met mensen uit Oekraïne. Download de communicatiekaart (pdf).

Heeft u een actie opgezet voor Oekraïne? Laat het ons weten

Wij delen alle acties zodat ze extra aandacht krijgen. Ook kunnen we acties aan elkaar koppelen als die elkaar kunnen versterken. Stuur een e-mail naar vluchtelingen@texel.nl.

Waar kan ik terecht met mijn ideeën?

  • Vrijwilligers zijn nodig om vluchtelingen te helpen hun weg te vinden in Nederland. Op de website van Vluchtelingenwerk staat meer informatie over de inzet van vrijwilligers.
  • RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.
  • Kijk op www.texelspreekt.nl voor meer informatie over hulp aan vluchtelingen op Texel.

Ook zijn er zijn veel particuliere initiatieven om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Hier kunt u bij aansluiten.

Waar kan ik spullen doneren?

Update 19 april 2022: er is ontzettend veel kleding, speelgoed en andere goederen ingezameld. Bedankt! Voor nu hebben we voldoende. Als er weer behoefte aan is goederen, laten wij dat weten.  Dan verschijnt op www.texelspreekt.nl een lijst met spullen die nodig zijn.

Kan ik helpen als vrijwilliger?

Het vrijwilligerswerk – waaronder activiteiten – wordt gecoördineerd door Vluchtelingenwerk Nederland afdeling Texel. Wilt u helpen? Naast het organiseren van activiteiten voor volwassenen en kinderen is er van alles te doen. Boodschappen, wegwijs maken, vertalen of helpen bij taallessen bijvoorbeeld. Neem contact op via de mail: oekraine-texel@vluchtelingenwerk.nl of bel naar 06 – 5101 9541. Iedere week is er een spreekuur van Vluchtelingenwerk:

  • Vrijdag 10.00 – 12.00 uur (De Driehoek)
  • Vrijdag 14.00 – 16.00 uur (Boot Oudeschild)

Kijk ook op TexelSpreekt.

Landelijke acties

Waar staat informatie over wat de Nederlandse regering doet om Oekraïne te helpen?

Het Rijk heeft een speciale pagina opgezet, waar u informatie vindt.

Kunnen mensen uit Oekraïne zonder vergunning/visum verblijven in Nederland?

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen minimaal 90 dagen in Nederland verblijven. Die periode wordt verlengd als dat nodig is. Als zij een biometrisch paspoort hebben, mogen ze zonder visum vrij reizen naar de Europese Unie (EU). Om in aanmerking te komen voor voorzieningen in Nederland, moeten ze zich registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Lees meer op de website van de overheid.

Het staat mensen uit Oekraïne vrij om asiel aan te vragen. Als zij dat doen, krijgen zij net zoals iedere asielzoeker een procedure en opvang in Nederland. Zij verblijven in dit geval op een opvanglocatie van het COA. Zij hebben dan de eerste zes maanden geen recht om te werken.

Hoe is het inkomen voor mensen uit Oekraïne geregeld?

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld. Zij mogen ook in Nederland werken. Vanaf 1 april hebben zij geen werkvergunning (officieel tewerkstellingsvergunning of twv) meer nodig. Lees meer op de website van de overheid.

Mogen mensen uit Oekraïne in Nederland werken?

Ja, mensen uit Oekraïne kunnen in Nederland werken. Zij hebben dan een burgerservicenummer en een bankrekening nodig. Zodra het werk start, zijn zij verplicht een zorgverzekering aan te vragen. Hiervoor zijn het arbeidscontract, het burgerservicenummer en een adres nodig.

Zoekt u personeel en heeft u misschien werk voor mensen uit Oekraïne?

Neem contact op met Saskia Geerlings van De Bolder, e-mailadres trajecten@deboldertexel.nl, telefoonnummer 06 117 478 79.

Voor werknemers uit Oekraïne hoeft u geen werkvergunning aan te vragen als zij vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Als u een werknemer uit Oekraïne in dienst wilt nemen, moet u dat uiterlijk twee dagen voor aanvang van het werk melden bij het UWV. U kunt gebruik maken van het formulier op deze pagina. Lees meer: vrijstelling van werkvergunning voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Zijn er overdag activiteiten voor de vluchtelingen?

Het vrijwilligerswerk – waaronder activiteiten – wordt gecoördineerd door Vluchtelingenwerk Nederland afdeling Texel. Contactpersoon is Gerda Schoenmaker. Wilt u helpen? Naast het organiseren van activiteiten voor volwassenen en kinderen is er van alles te doen. Neem contact op via de mail: oekraine-texel@vluchtelingenwerk.nlof bel naar 06 – 5101 9541. Kijk ook op TexelSpreekt.

Mogen mensen uit Oekraïne met een Oekraïens rijbewijs autorijden in Nederland?

Mensen uit Oekraïne die een geldig rijbewijs hebben dat is afgegeven in de Oekraïne kunnen daarmee 185 dagen rijden in Nederland. Daarna mogen zij alleen met een Nederlands rijbewijs in Nederland rijden. In sommige gevallen kunnen zij het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. In alle andere gevallen moeten mensen uit Oekraïne om in Nederland te mogen autorijden, theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR.

Mogen kinderen uit Oekraïne naar school?

Kinderen uit Oekraïne hebben recht op onderwijs in Nederland. Ouders melden hun kind(eren) hiervoor aan bij een school in de buurt. Meer informatie vindt u op de website van de overheid.

Kunnen mensen uit Oekraïne een Nederlands rekeningnummer openen?

Alle Nederlandse banken stellen als voorwaarde dat mensen uit Oekraïne in Nederland wonen en staan ingeschreven bij een gemeente. Ook moeten zij een Nederlands identiteitsbewijs of een verblijfsvergunning hebben. Als zij niet ingeschreven staan in een gemeente of geen geldig identiteitsbewijs hebben, kunnen zij geen Nederlandse bankrekening openen.

Meer over veiligheid in Nederland op de website van de rijksoverheid.

Contact

Staat uw vraag hier niet bij, biedt u hulp aan of wilt u ons iets anders laten weten? Stuur een bericht naar vluchtelingen@texel.nl.

Handige links & downloads

Laatste nieuws