Terug naar het overzicht

Ouwe Sunderklaas 2022

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Eindelijk weer een gewone Ouwe Sunderklaas!

Op maandag 12 december vieren we Ouwe Sunderklaas op Texel. Speciaal voor de jeugd is er een feesttent op de Groeneplaats. Uiteraard is het feest in de tent volledig alcoholvrij. Bezoekers vanaf 18 jaar zijn welkom in de horeca, onder de 18 niet. Het feest en de afspraken zijn een initiatief van Young4Ever, de horeca in Den Burg, de politie en de gemeente Texel. Burgemeester Michiel Uitdehaag: “Dit jaar zijn er geen coronabeperkingen meer. Zowel voor de jeugd als voor de volwassen inwoners geldt: we gaan een prachtige Ouwe Sunderklaas tegemoet, als vanouds!”

Het frisfeest voor de jeugd wordt georganiseerd om alle jongeren tussen de 12 en 18 jaar een te gekke Ouwe Sunderklaas te bieden, samen met leeftijdsgenoten. Maar ook om te voorkomen dat zij alcohol drinken, drugs gebruiken en roken. Omdat de hersenen van jongeren onder de 18 nog in ontwikkeling zijn, zijn de schadelijke effecten van alcohol, drugs en nicotine nog groter. Daarom hebben zij geen toegang tot de horeca.

Feesttijden & ID-controles

Het feest voor de jeugd van 12 jaar en ouder is van 20.00 tot 24.00 uur. Tussen 23.30 en 24.00 uur kondigt de dj aan dat het voor tieners onder de 15 jaar tijd wordt om naar huis te gaan. Indien nodig worden ID-kaarten gecontroleerd en jongeren onder de 15 jaar naar buiten gestuurd. Vanaf 24.00 tot 03.00 uur is de tent alleen toegankelijk voor jongeren van 15 jaar en ouder.

Maak afspraken om na afloop van het feest veilig thuis te komen. Zo voorkomen we dat kinderen in het donker en de kou op straat gaan zwerven.

Eerlijk over je ID

Bezoekers aan de horeca moeten hun legitimatie tonen bij binnenkomst. De toegang wordt mensen zonder geldige legitimatie geweigerd. Dat geldt ook voor bezoekers onder de 18 jaar.

Een ID-kaart lenen, uitlenen of vervalsen om toch de kroeg in te komen, lijkt onschuldig. Maar het kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan iemand voor twee jaar zijn of haar paspoort kwijtraken. En steeds meer minderjarige jongeren krijgen een Haltstraf vanwege het gebruik van een valse ID-kaart tijdens het uitgaan. De deelnemende partijen roepen daarom op: wees eerlijk over je ID. Ben je onder de 18 jaar? Maak er een mooie Ouwe Sunderklaas van in de tent.

Evaluatie

Na afloop evalueren de betrokken partijen het frisfeest. Graag betrekken wij ook de mening van ouders en jongeren zelf. Meepraten? Meld het via eilandseaanpak@texel.nl. Alle ideeën voor leuk en veilig uitgaan voor 15+ worden zeer gewaardeerd.

Gezond en veilig opgroeien op Texel

Het frisfeest voor de jeugd past bij de Eilandse Aanpak op Texel, dat onder andere gericht is op het voorkomen van alcohol-, drugs- en nicotinegebruik onder jongeren. Ouders en verzorgers spelen hierin een belangrijke rol. Zij die duidelijke regels afspreken met hun kinderen over alcohol en het alcoholgebruik van hun kind in de gaten houden, verkleinen de kans op alcoholproblemen op latere leeftijd. Heeft u behoefte aan tips? Die vindt u onder andere op alcoholinfo.nl: Tips voor een goed gesprek over alcohol met je kind.

De Eilandse Aanpak is onderdeel van het programma Gezond en Veilig opgroeien. Meer informatie over de effecten van alcohol, roken en drugs vindt u op www.nix18.nl.