Overlast van ratten en ongedierte bij ondernemers

Bent u ondernemer, dan gelden er andere regels voor de aanpak van ongedierte- en rattenoverlast dan bij particulieren.

Bent u ondernemer in de horeca of agrarische sector? Of bent u eigenaar van een recreatieterrein? Dan moet u zelf een plan van aanpak hebben ter preventie en bestrijding van ongedierte- en rattenoverlast. Dit is een onderdeel van uw bedrijfsplan. Ook bent u als ondernemer, als u overlast van ongedierte heeft, verplicht zelf een professioneel bedrijf in te schakelen om het ongedierte te laten verwijderen.

Ratten en ongedierte voorkomen en bestrijden

Ziet u sporen van ongedierte, dan bent u als ondernemer verplicht hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Dit is in het belang van de voedselveiligheid. Dit geldt voor alle soorten ongedierte bij uw bedrijf, zoals ratten, muizen, kakkerlakken en vliegen.

U kunt contact opnemen met een professionele ongediertebestrijder, zoals Faunabeheer Texel (06 – 29443431), Rentokil of Attack (085 – 0218972).

Bestrijding mag alleen door professioneel bedrijf worden gedaan

Sinds begin 2023 mag bestrijding alleen nog worden gedaan door een professioneel bedrijf. Bestrijding wordt uitgevoerd door een persoon met een vakbekwaamheidsbewijs plaagdierbeheersing. Bestrijding met gif mag alleen als het bedrijf gecertificeerd is en nadat alle aanbevelingen door dit bedrijf zijn opgevolgd. U kunt natuurlijk wel met de bestrijder afspreken om bijvoorbeeld zelf de klemmen dagelijks te controleren.

Wat is een Plaagdier Risico Inventarisatie (PRI)?

Een Plaagdier Risico Inventarisatie (PRI) is een inspectie die door een professional wordt uitgevoerd. Er wordt bij uw bedrijf gekeken naar (eventueel) aanwezige plaagdieren en de risico’s hiervan. Daarnaast wordt in kaart gebracht welke omstandigheden de aanwezigheid van plaagdieren bevorderen. Ook wordt bekeken wat de mogelijke risico’s zijn van het treffen van maatregelen om de plaagdieren te beheersen.

Hoe werkt het?

Het bedrijf dat u inschakelt zal met u een aantal stappen doorlopen om te kunnen voldoen aan plaagdierbeheersing. De zogenaamde intake. Daarna wordt tijdens een inspectie op locatie (bij uw bedrijf) de PRI gemaakt met een plan van aanpak. Aan de hand van de PRI worden ook de kosten voor plaagdierbeheersing bepaald.

Aanbevelingen voor maatregelen om ongedierte te voorkomen

Tijdens de inspectie en het maken van de PRI komen waarschijnlijk een aantal aandachtspunten naar voren ter preventie van plaagdieren. Vaak zijn dit ook een aantal bouwkundige aanbevelingen, zoals het dichten van gaten en kieren in metselwerk, onder de deuren of gaten in rotte onderdelen van gevelbekleding. Deze maatregelen moeten worden genomen voor een door de bestrijder gestelde termijn. Vaak kan de bestrijder dit ook voor u doen. Maak duidelijke afspraken wie wat doet en wanneer. Dit voorkomt onvoorziene kosten en vertraging in de bestrijding.

Ratten zorgen bij horecabedrijven steeds vaker voor overlast

Het is niet precies duidelijk of het aantal ratten in de omgeving van horecagelegenheden daadwerkelijk is toegenomen. Wel is duidelijk dat als er overlast ontstaat deze veel moeilijker te bestrijden is dan een aantal jaar geleden. Het duurt langer om een plaag de kop in te drukken. Samenwerking is van groot belang. Wanneer iedereen zich inzet voor zijn omgeving zal het mogelijk zijn om overlast tot een minimum te beperken. Als er echter een bron overblijft zal dit resulteren in overlast voor de hele omgeving.

Tips voorkomen rattenplaag bij horecagelegenheid

  • Ruim overbodig materiaal op.
  • Houd wanden en hoeken vrij van opslag.
  • Zorg voor dichte afvalcontainers en leeg deze op tijd.
  • Let op dat uw riool goed werkt en buizen dicht zijn.
  • Houd begroeiing goed bij, zorg dat deze niet woekert.

Met een opgeruimde omgeving voorkomt u dat een populatie ratten en muizen zich vestigt bij uw bedrijf!

Ratten zorgen voor meer overlast in de leefruimte van de mens, ook op recreatieterreinen

Er worden tegenwoordig veel vaker ratten gezien op plekken waar ze eerder niet waren. Veel rattenpopulaties in de buurt van recreatieterreinen hebben hun gedrag zo aangepast dat ze gedurende de zomermaanden gedijen op voedsel dat bewust of onbewust door gasten wordt aangeboden. Bijvoorbeeld doordat ze fazanten of konijnen voeren. De populatie kan gedurende de zomermaanden enorm uitbreiden. Gedurende de herfst en wintermaanden schakelen de ratten over naar natuurlijke voedselbronnen in de omgeving in afwachting van het nieuwe toeristenseizoen. Terreinen met overlast in de zomer zijn vaak zeer uitgestrekt en bestrijding is daardoor moeilijk en arbeidsintensief.

Wat kunnen uw gasten doen?

Het is niet te voorkomen dat gasten soms een rat zien. Bereid uw gasten hierop voor. Wees eerlijk over de situatie. Vertel hen bij aankomst waar ze op moeten letten:

  • Voer geen vogels, konijnen en egels.
  • Bewaar eten/voedsel in dichte kratten.
  • Ruim hondenvoer (brokken) op en laat ‘s nachts geen voer staan.
  • Breng afval zo snel mogelijk naar de daarvoor bestemde containers.
  • Ratten houden van water. Gebruik daarom een afvalwatertank in plaats van een emmer. Leeg deze niet tussen de bomen of op het terrein.

Wat kunt u zelf doen?

  • Zorg dat chalets goed omtimmerd zijn, zodat ratten er niet onder kunnen kruipen.
  • Houd gevels vrij van groen en laat geen takken op het dak hangen, zodat ratten niet tegen de wanden opkruipen.
  • Zorg dat alle afvalcontainers goed afgesloten zijn en laat ze tijdig legen.
  • Ruim groenafval op. Laat het niet op een hoop achter bijvoorbeeld een schuurtje liggen.
  • Denk bij het aanplanten van bomen en struiken na over welke soorten u plant. Olijfwilg is bijvoorbeeld een soort dat in het voorjaar ratten aantrekt.
  • Zorg dat er gebouwd wordt volgens bouwbesluit, zoek een erkend bouwbedrijf.
  • Laat een plaagdierbedrijf vooraf meekijken en laat deze afschouwen voor oplevering.
  • Bouw tuinschuurtjes op een fundering, zodat er geen ratten onder kunnen.

Rattenoverlast bij agrarische bedrijven is helaas van alle tijden. Lange tijd heeft rattengif deze strijd aanzienlijk vereenvoudigd, totdat er steeds meer ongewenste bijeffecten van dit gif bekend werden. Ook zijn veel ratten resistent geworden tegen het gif.

Er is op dit moment een verbod op het gebruik van rodenticiden (rattengif) in het vrije veld. In en om gebouwen en voedselopslagplaatsen is het gebruik strikt gereguleerd. Het gebruik ervan is dus niet verboden, zoals algemeen wordt aangenomen. Wel moet er eerst alles aan gedaan worden om gebruik van gif te voorkomen.

Hoe voorkomt of beperkt u overlast van ratten?

  • Zorg ervoor dat het erf opgeruimd is. Ratten hebben een hekel aan grote open ruimtes waar ze zich niet kunnen verstoppen.
  • Zorg dat er zo min mogelijk voedsel beschikbaar is. Een missertje bij de zaaimachine kan al snel een flinke rattenfamilie aantrekken. Een kist onbeheerd graan kan in zeer korte tijd honderden ratten opleveren!
  • Zorg dat deuren gesloten blijven. En zorg dat er geen openingen in muren, bij deuren of in het damwand zitten.
  • Houd wanden vrij van opslag.

Bij veel voedselverwerkende bedrijven hebben ze iemand die toeziet op hygiëne en opslag. Een agrarisch bedrijf is primair ook een voedselverwerkend bedrijf.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.