Texelvignet

Komt u met de auto of een ander voertuig naar Texel? Er is betaald parkeren in de bebouwde kom en bij de strandslagen. Koop daarom de Texelse parkeerkaart: het Texelvignet. U kunt een dagkaart, weekkaart of jaarkaart kopen. Er is betaald parkeren van maandag tot en met zondag van 8.00 tot 20.00 uur. U koopt een Texelvignet online of bij een parkeerautomaat.

Heeft u vorig jaar een Texelvignet gekocht? Controleer eerst tot wanneer die kaart geldig is. Dit vindt u in de bevestigingsmail van uw aankoop. De afzender is gemeentewinkel@texel.nl.
Geen bevestigingsmail meer? Bel dan 14 0222.

Dagkaart, weekkaart of jaarkaart

 • Een dagkaart is 24 uur geldig en kost € 10,-.
 • De weekkaart is 8 dagen geldig en kost € 20,-.
 • De jaarkaart is 365 dagen geldig na aankoop en kost € 30,-.

U hoeft geen Texelvignet te kopen. U kunt ook aan de parkeerautomaat betalen. Dat kost € 2,50 per uur.

Maximale parkeertijd in Den Burg, De Koog en Oudeschild

Heeft u een dagkaart, weekkaart of jaarkaart? Op enkele plekken in Den Burg, De Koog en Oudeschild is er een maximale parkeertijd. Op deze plekken geeft u uw aankomsttijd aan met de blauwe parkeerschijf. Hieronder staan deze plekken beschreven. U kunt ze ook inzien op deze kaart van Texel.

Maximale parkeertijd in Den Burg

 • de binnenring van Den Burg: maximaal 2 uur (alles binnen de Beatrixlaan, Emmalaan en Bernhardlaan)
 • P-terrein van Albert Heijn: tussen 9.00 en 17.00 uur maximaal 1 uur
 • P-terrein Vogelenzang: maximaal 2 uur
 • Parkstraat en de eerste 4 parkeerplaatsen Burgwal: maximaal 30 minuten

Maximale parkeertijd in De Koog

 • P-terrein Lidl: tussen 9.00 en 17.00 uur maximaal 1 uur
 • De Brink en Parnassiastraat: maximaal 2 uur

Maximale parkeertijd Oudeschild

 • Heemskerckstraat tussen J.C. Rijpstraat en Barentzstraat: maximaal 2 uur

Veelgestelde vragen over het Texelvignet

 1. U koopt het Texelvignet online of bij de parkeerautomaat. 
 2. U voert uw kenteken in en kiest een kaart.
 3. U betaalt online met iDEAL, Sofort, PayPal, Mastercard of Visa. Bij de automaat kunt u met pinpas of creditcard betalen.
 4. Betaalt u online? U ontvangt een e-mail met uw betaalbewijs en uw digitale parkeerrecht. Bij betaling bij de automaat krijgt u een betaalbewijs.

De parkeerwachten controleren door kentekens van geparkeerde auto’s te scannen. Zij kunnen direct zien of en voor welke periode u een Texelvignet heeft gekocht.

Er is betaald parkeren van maandag t/m zondag van 8.00 tot 20.00 uur (ook op feestdagen).

Ja. Als u het voertuig parkeert in een parkeervak of op een parkeerplaats waar betaald parkeren geldt, dan heeft u een Texelvignet nodig.

Koop uw Texelvignet op Texel of vlak voor u naar Texel gaat. Weet u nog niet zeker met welke auto u komt? Wacht dan even met aanschaffen. Dan hoeft u later geen kentekenwijziging (€ 12,70) door te geven.

Wilt u niet dat uw kenteken wordt geregistreerd? Dan kunt u geen Texel vignet kopen.

Als u uw kenteken niet wilt registreren, dan kunt u een geldig parkeerbewijs kopen bij de parkeerautomaten. U betaalt € 2,50 per uur. Het parkeerbewijs moet u goed zichtbaar achter uw voorruit plaatsen.

U kunt ook betalen via een parkeerapp op uw smartphone.

U kunt het Texelvignet ook kopen aan de balie van het gemeentehuis. Dit doet u tijdens de openingstijden van de balie.

Nee. Als u een Europese Gehandicaptenparkeerkaart heeft, is dat voldoende.

Let op: op parkeerplaatsen en in parkeervakken met een beperkte tijdsduur moet u niet alleen uw parkeerkaart gebruiken, maar ook uw blauwe parkeerschijf. Met de blauwe parkeerschijf geeft u uw aankomsttijd aan.

Uw Texelvignet is 365 dagen geldig vanaf het moment dat u het koopt. Een dagkaart is 24 uur geldig vanaf het moment dat u deze koopt. Een weekkaart 8 dagen.

Dat kan helaas nog niet online. Neem daarom contact op via telefoonnummer 14 0222.

Nee. U kunt het Texelvignet overzetten voor € 12,70. Gebruik hiervoor het formulier Kenteken wijzigen. U moet hiervoor de vrijwaringsverklaring en het nieuwe kentekenbewijs (tenaamstelling) meesturen. Als u een leaseauto heeft, moet u een bewijs van inlevering en nieuw kentekenbewijs meesturen.

Nee. Het parkeerrecht kunt u in deze gevallen niet overdragen. Alleen als u een nieuwe auto koopt kunt u het parkeerrecht op uw nieuwe auto laten zetten. Gebruik hiervoor het formulier Kenteken wijzigen. U moet hiervoor de vrijwaringsverklaring en het nieuwe kentekenbewijs (tenaamstelling) meesturen.

Nee. Er worden geen parkeerautomaten bijgeplaatst. We verwachten dat steeds meer mensen het Texelvignet van tevoren online kopen.

Nee. Volgens de Verordening parkeerbelastingen 2022 is annuleren of geld teruggeven niet mogelijk. 

In Den Burg kunt u uw camper parkeren op het parkeerterrein “Sporthal” aan de Emmalaan 51. In De Koog kunt u gebruikmaken van het parkeerterrein “Stappeland” aan de Nikadel 75.

Heeft u geen geldig parkeerbewijs? Dan kunt u een parkeerboete krijgen. Dit heet ook wel een naheffingsaanslag parkeerbelastingen of naheffing. De parkeerboete kost €66,50. U betaalt naast deze kosten ook het uurtarief voor parkeren (€2,50).

Bent u het niet eens met de boete? U kunt binnen 6 weken na het ontvangen van de naheffingsaanslag bezwaar aanmaken.

Wat moet er in uw bezwaar staan?

 • Aanslagnummer en/of beschikkingnummer
 • Uw naam en adres
 • Datum
 • Waarom u bezwaar maakt
 • Bewijsstukken 

U kunt uw bezwaar sturen naar:

De heffingsambtenaar van de gemeente Texel
Postbus 200
1790AE Den Burg