Texelvignet

Er is betaald parkeren bij de strandslagen en in alle dorpen. Dit geldt voor iedereen, bewoners en gasten. Koop daarom de Texelse parkeerkaart: het Texelvignet. U kunt een dagkaart, weekkaart of jaarkaart kopen. Er is betaald parkeren van maandag tot en met zondag van 8.00 tot 20.00 uur. U koopt het Texelvignet op kenteken online, bij een parkeerautomaat of aan de balie in het gemeentehuis.

Op drukke locaties (blauwe zones) is er een maximale parkeertijd. Op deze locaties hoeft u niet te betalen om te parkeren. Wel heeft u hier een parkeerschijf nodig.

Let op: op dit moment is er een storing bij het online aanschaffen van een Texelvignet. Mogelijk ontvangt u een melding dat uw betaling is mislukt, of dat deze in behandeling is. Uw betaling is in de meeste gevallen wel gelukt. Mogelijk duurt het wat langer voordat u een e-mail ontvangt met de bevestiging.

Twijfelt u of uw betaling is gelukt? Bekijk dan of het bedrag van uw rekening is afgeschreven. Of neem contact met ons op via gemeentewinkel@texel.nl of telefonisch via 14 0222. Excuses voor het ongemak.

Heeft u vorig jaar een Texelvignet gekocht? Misschien is de kaart nog geldig. In de bevestigingsmail van uw aankoop staat hoelang uw parkeerkaart geldig is. De afzender is gemeentewinkel@texel.nl. Geen bevestigingsmail meer? Bel dan 14 0222.

Dagkaart, weekkaart of jaarkaart

 • Een dagkaart is 24 uur geldig en kost € 10,-.
 • De weekkaart is 8 dagen geldig en kost € 20,-.
 • De jaarkaart is 365 dagen geldig (vanaf de startdatum die u kiest) en kost € 30,-.

U hoeft geen Texelvignet te kopen. U kunt ook aan de parkeerautomaat betalen. Dat kost € 2,50 per uur. Of u gebruikt een parkeer-app.

Kort parkeren op drukke locaties (blauwe zones) Den Burg en De Koog

Op drukke locaties (blauwe zones) in Den Burg en De Koog mag u niet lang parkeren. Er is een maximale parkeertijd. Op deze locaties hoeft u niet te betalen om te parkeren. Wel heeft u hier een parkeerschijf nodig. Daarmee geeft u uw aankomsttijd aan.

Parkeertijd in Den Burg tussen 08:00-20:00 uur

 • P-terrein Albert Heijn: maximaal 1 uur
 • P-terrein Jumbo/Vogelenzang: maximaal 2 uur
 • Parkstraat en de eerste 4 parkeerplaatsen Burgwal: maximaal 30 minuten
 • Overige straten in centrum waar het ter plekke aangegeven is met een verkeersbord: maximaal 1 uur. U kunt deze parkeerplekken bekijken op de overzichtskaart van betaald parkeren of in de stratenlijst (pdf).

Parkeertijd in De Koog tussen 08:00-20:00 uur

 • P-terrein Lidl: maximaal 1 uur
 • De Brink en Parnassiastraat: maximaal 1 uur

Veelgestelde vragen

U koopt het Texelvignet online, bij een parkeerautomaat of aan de balie in het gemeentehuis. Contant betalen kan alleen aan de balie in het gemeentehuis. 

Texelvignet online of bij de parkeerautomaat kopen

 1. U koopt het Texelvignet online of bij de parkeerautomaat. 
 2. U voert uw kenteken in en kiest een kaart.
 3. U betaalt online met iDEAL, Sofort, PayPal, Mastercard of Visa. Bij de automaat kunt u met pinpas of creditcard betalen.
 4. Betaalt u online? U ontvangt een e-mail met uw betaalbewijs en uw digitale parkeerrecht. Bij betaling bij de automaat krijgt u een betaalbewijs.

De parkeerwachten controleren door kentekens van geparkeerde auto’s te scannen. Zij kunnen direct zien of u een geldig Texelvignet heeft.

Er is betaald parkeren van maandag t/m zondag van 8.00 tot 20.00 uur (ook op feestdagen).

Ja. Als u het voertuig parkeert in een parkeervak of op een parkeerplaats waar betaald parkeren geldt, dan heeft u een Texelvignet nodig.

Koop uw Texelvignet op Texel of vlak voor u naar Texel gaat. Weet u nog niet zeker met welke auto u komt? Wacht dan even met aanschaffen. Want uw kenteken wijzigen op het Texelvignet is alleen onder bepaalde voorwaarden mogelijk. En dit kost € 13,40.

Ja, dat kan. Er zijn verschillende parkeerapps. Controleer in uw parkeerapp of u daarmee kunt betalen op Texel. 

Nee. Als u een Europese Gehandicaptenparkeerkaart heeft, is dat voldoende.

Uw Texelvignet (een jaarkaart) is 365 dagen geldig vanaf de startdatum die u kiest. Een dagkaart is 24 uur geldig vanaf de startdatum- en tijd die u kiest. Een weekkaart is 8 dagen geldig.

Stuur daarvoor een e-mail naar gemeentewinkel@texel.nl. Noem daarin uw kenteken en het e-mailadres waarmee u uw aankoop deed. Wij kijken daarmee na of u een Texelvignet heeft. En voor welke periode deze geldig is. Dit laten wij u weten.

U kunt ons ook bellen op telefoonnummer 14 0222.

Heeft u een verkeerde datum ingevoerd bij het bestellen van uw Texelvignet? Stuur dan een e-mail naar gemeentewinkel@texel.nl. Noem daarin uw kenteken, het e-mailadres waarmee u uw aankoop deed en de datum waarop u uw Texelvignet wilt laten ingaan. Wij passen het voor u aan. U ontvangt een bevestiging per e-mail.

U kunt ons ook bellen op 14 0222.

Nee. U kunt het Texelvignet laten omzetten voor € 13,40. Gebruik hiervoor het formulier Kenteken wijzigen. U moet hiervoor het vrijwaringsbewijs en het nieuwe kentekenbewijs of tenaamstellingsverslag meesturen. Als u een leaseauto heeft, moet u een bewijs van inlevering en nieuw kentekenbewijs meesturen.

Nee. Het parkeerrecht kunt u in deze gevallen niet overdragen. Alleen als u een nieuwe auto koopt kunt u het parkeerrecht op uw nieuwe auto laten zetten. Gebruik hiervoor het formulier Kenteken wijzigen. U moet hiervoor het vrijwaringsbewijs en het nieuwe kentekenbewijs of tenaamstellingsverslag meesturen.

Ja, als u uw elektrische auto oplaadt bij een openbare laadpaal op een parkeerplaats waar betaald parkeren geldt, heeft u een geldig parkeerbewijs nodig. 

Bekijk waar u openbare elektrische oplaadpunten op Texel kunt vinden.

Nee. Er worden geen parkeerautomaten bijgeplaatst. We verwachten dat steeds meer mensen het Texelvignet van tevoren online kopen.

Annuleren of geld teruggeven is niet mogelijk.  

In Den Burg kunt u uw camper parkeren op het parkeerterrein “Sporthal” aan de Emmalaan 51. In De Koog kunt u gebruikmaken van het parkeerterrein “Stappeland” aan de Nikadel 75. Overnachten in een camper mag alleen op campings. Wildkamperen is verboden in heel Nederland.

U hoeft geen Texelvignet te kopen, maar u moet wél een geldig parkeerbewijs hebben. Anders kunt u een parkeerboete krijgen. Dit heet ook wel een naheffingsaanslag parkeerbelastingen of naheffing.

De parkeerboete is € 76,70. U betaalt naast deze kosten ook het uurtarief voor parkeren (€ 2,50).

Bent u het niet eens met de boete? U kunt binnen 6 weken na de datum op de brief (naheffingsaanslag) bezwaar maken. Lees op de pagina Bezwaar maken hoe u bezwaar maakt.

 

 

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.