Zo beheert Texel haar bermen
De Texelse bermen worden 2x per jaar gemaaid. Dit gebeurt in juni en in september.
Hiervoor is gekozen zodat er 2x in het jaar een bloeiperiode plaatsvindt. Dit is goed voor flora en fauna (biodiversiteit) en voor de afvang van hitte. Bewust worden de bermen dus met rust gelaten en bewust worden ze ook weer gemaaid.
Ecologisch onderzoek
Voordat er gemaaid wordt, loopt een ecoloog de bermen af. De ecoloog controleert of er beschermde soorten staan, die niet mee gemaaid mogen worden. Er wordt ook gekeken of er begroeiing is die vanwege de biodiversiteit de eerste maaironde beter kan blijven staan.
Bewust maaien
Tweemaal per jaar maaien met afvoeren van het maaisel heeft aantoonbaar goede resultaten opgeleverd voor de ontwikkeling van bloemrijke bermen. Het maaisel wordt pas afgevoerd als het de tijd heeft gehad te drogen en zaden heeft laten vallen. Dankzij dit maai- en verschralingsbeheer verspreiden planten, vlinders en andere dieren zich via deze smalle, lange, groene elementen in het buitengebied. Let wel op: soms waait het maaisel de weg op het fietspad op. Dit kan gladheid veroorzaken. Een melding maken van een gevaarlijke situatie kan via texel.nl/ietsmelden of via 14 0222.
Tegen hittestress
Met het veranderende klimaat hebben we regelmatiger te maken met hittestress en ook droogte. Er zijn grassoorten die hier beter tegen bestand zijn. Minder vaak maaien helpt ook tegen hittestress, de bodem is dan beter beschermd tegen warmte en zon en dus tegen uitdroging.
Eerder maaien
Soms worden bermen op een ander moment in het jaar gemaaid. Dit heeft te maken met bijvoorbeeld verkeersveiligheid (uitzicht op kruisingen) of vanwege werk aan de weg of kabels en leidingen.
Het maaiwerk wordt uitgevoerd door verschillende uitvoerders. Zij kiezen in de maaimaanden zelf een maaimoment uit dat hen past.