Invasieve exoten

Op Texel hebben we, net als in de rest van Nederland, last van ‘invasieve exoten’, zoals reuzenberenklauw, Japanse duizendknoop, reuzenbalsemien en parelvederkruid. Deze planten komen van nature niet voor in Nederland en zijn schadelijk voor de biodiversiteit: ze verdringen inheemse soorten. De reuzenberenklauw zorgt bovendien voor brandwonden bij mensen en dieren.

Invasieve exoot gezien?

Een invasieve exoot gevonden? Apps als ObsIdentify en PlantNet helpen bij het determineren. Wie deze planten op eigen terrein heeft staan, dient zelf in actie te komen. In de openbare ruimte bestrijdt de gemeente deze planten. Een waarneming kunt u melden via telefoonnummer 14 0222 of via het formulier Iets melden.

Herken de plant

De reuzenberenklauw lijkt op de gewone berenklauw, die van nature voorkomt in Europa. De reuzenberenklauw is een stuk groter: planten kunnen wel 2 tot 3 meter hoog worden, met rood-paars gevlekte stengels van 5 tot 10 centimeter doorsnede. De bladeren kunnen wel een meter groot worden. De plant bloeit vanaf half juni met witte bloemen in schermen die tot 50 centimeter in doorsnee zijn. Zo’n scherm kan uiteindelijk maar liefst 20.000 zaden bevatten. De inheemse berenklauw heeft geen paarse vlekken.

Reuzenbalsemien is een 1-jarig kruid dat 2,5 m hoog kan worden. Het is de hoogste
1-jarige plant in Nederland. De plant bloeit van juli tot oktober met witte, roze of
paarse geurende bloemen. De bladeren zijn tegenoverstaand of staan in kransen van 3
tot 5.

Reuzenbalsemien (Bron: NVWA)

De Japanse duizendknoop is een plant uit de duizendknoopfamilie en wordt 1 tot 3 meter hoog. De plant heeft holle, rechtopstaande stengels met roodbruine vlekken. De bladeren zijn eirond en leerachtig, zonder haren aan de onderkant, met een lengte van 10 tot 15 centimeter. Tussen juli en september bloeien kleine crèmewitte, soms witroze bloemen.

Japanse duizendknoop (Bron: Wikipedia)

Parelvederkruid is een waterplant die bij voorkeur wortelt op de overgang van land naar
water. De stengels kunnen tot 2 meter lang worden en enkele decimeters boven het
water uitsteken. De bloemen staan in de oksels van de hogere bladeren.

Parelvederkruid (Bron: NVWA)

Verwijder de plant

Er zijn verschillende manieren om de reuzenberenklauw te bestrijden. Draag altijd beschermende kleding en raak de reuzenberenklauw nooit aan zonder bescherming! Het sap van de plant kan in combinatie met zonlicht blaren veroorzaken. Draag handschoenen, lange kleding en eventueel een veiligheidsbril.

  • Knip de bloemschermen weg vóór het zaad rijp is.
  • Steek de wortel in het vroege voorjaar op ten minste 15 centimeter af en herhaal dit in de zomer.
  • Maai de planten weg. Doe dit ten minste 5 keer per groeiseizoen.
  • Gooi verwijderde planten, met uitzondering van de zaden, bij het groenafval.

Houd er rekening mee dat de zaden van de reuzenberenklauw tot zeven jaar kiemkrachtig blijven. Bestrijding is dus een kwestie van een lange adem.

Reuzenbalsemien is makkelijk te verwijderen. Wacht daar niet te lang mee; rijp zaad kan zich over een flinke afstand verspreiden.

De bestrijding van Japanse duizendknoop is lastig en een kwestie van geduld. Gooi het afval niet bij het groenafval omdat deze plant zich zelfs via compost verspreidt.

Parelvederkruid is een waterplant die zo nu en dan ook de oever op kan groeien. Bestrijding: regelmatig met hark verwijderen, zorg ervoor dat loskomende plantendelen niet wegdrijven, deze zorgen voor nieuwe groeiplaatsen! Het afval kan gewoon in de groene container, liever niet op de composthoop omdat hij zich lang buiten het water kan handhaven.

Meer informatie

Lees meer over invasieve exoten en hoe ze te herkennen op de website van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Invasieve exoten melden

Heeft u een invasieve exoot gezien? Geef dit dan door aan de gemeente via telefoonnummer 14 0222 of doe een melding via Iets melden.