Kunstopdracht Thijssehuis

In het nieuw te bouwen Thijssehuis is plaats voor een ruimtelijk kunstwerk, in de nok van het markante gebouw.

Het ontwerp voor het Thijssehuis

Het Thijssehuis in Den Burg is het nieuwe sociaal-culturele centrum van Texel, dat op de plek van de oude Thijsseschool zal verrijzen. In het Thijssehuis gaan de Bibliotheek, kunstenschool Artex en jongerenorganisatie Young 4 Ever samen onder één dak. Het Thijssehuis wordt dé plek waar heel Texel – jong en oud – samenkomt.

Architectuurstudio DP6 heeft het Thijssehuis ontworpen als een open, verwelkomend gebouw, in natuurlijke materialen en zachte kleuren, dat bestaat uit drie hoge kappen op een lichte plint. Binnen het ontwerp van het Thijssehuis is plaats voor een ruimtelijk kunstwerk – abstract of figuratief, tastbaar of virtueel – in de nok van het markante gebouw. Hoog boven de bezoekers verwelkomt, verbindt en verwondert het werk. Het past bij de architectuur en de functie van het Thijssehuis, maar ook bij de identiteit en de cultuur van Texel. Net als het gebouw zelf, heeft het kunstwerk een tijdloze kwaliteit: het blijft boeien, hoe vaak je er ook naar kijkt.

Budget

Voor de opdracht is maximaal € 38.485 beschikbaar. Dit bedrag is inclusief alle directe en indirecte kosten en inclusief BTW. Per schetsontwerp is een vergoeding van € 1.400 (incl. BTW) beschikbaar.

Opdracht en selectie

Het was tot 26 mei 2023 mogelijk een voorstel in te sturen.

Uit alle inzendingen hebben we nu 3 voorstellen geselecteerd om een schetsontwerp uit te werken en dat te presenteren in een bijeenkomst met de selectiecommissie. Wij hebben erg veel inzendingen ontvangen. Daardoor duurde het maken van een selectie langer dan verwacht. We verwachten eind 2023 de definitieve keuze bekend te kunnen maken.

De selectiecommissie bestaat uit toekomstige gebruikers van het Thijssehuis, geïnteresseerde inwoners van Texel en leden van de Adviescommissie Cultuurbeleid van de gemeente.

Meer informatie

Bij vragen kunt u contact opnemen met de contactpersoon vanuit de gemeente: Margriet van Beek via mvanbeek@texel.nl of via het algemene telefoonnummer 14 0222.