Forensenbelasting

Heeft u meer dan 90 dagen per jaar een eigen vakantiewoning of (sta)caravan op Texel voor uzelf beschikbaar? En is uw hoofdverblijf (de woonplaats waar u staat ingeschreven) buiten Texel? Dan betaalt u forensenbelasting.

Verhuurt u daarnaast uw vakantiewoning of (sta)caravan aan anderen? Dan moet u ook toeristenbelasting afdragen. Hierover leest u op de pagina Toeristenbelasting.

Om uw belastingaanslag te bekijken of om bezwaar te maken, logt u in bij de digitale belastingbalie. U heeft hiervoor DigiD nodig.

  • Heeft u een vakantiewoning of tweede woning, dan betaalt u 0,2867% van de WOZ-waarde (de waarde van de woning) per jaar. U betaalt minimaal € 557,00 en maximaal € 1.734,00.
  • Heeft u een stacaravan, dan betaalt u per vaste standplaats € 500,00 per jaar.

Wordt uw woning of stacaravan in de loop van het jaar verkocht, dan blijven de kosten hetzelfde. Alleen als de woning of stacaravan minder dan 90 dagen in het jaar voor u beschikbaar was, betaalt u geen forensenbelasting.

Forensenbelasting moet worden betaald door iemand die niet op Texel woont, maar in een jaar meer dan 90 dagen een vakantiewoning of (sta)caravan op Texel voor zichzelf of familie beschikbaar heeft. 

De regels leest u in de Verordening op de heffing en invordering van forensenbelasting 2023.

Verhuurt u uw vakantiewoning of (sta)caravan daarnaast ook aan anderen? Dan bent u ook belastingplichtig voor de toeristenbelasting

Bent u de nieuwe eigenaar van een vakantiewoning of (sta)caravan op Texel? Geef dit dan direct aan ons door