Toeristenbelasting

Overnacht u tegen betaling op Texel? Dan betaalt de aanbieder van uw verblijf ons toeristenbelasting.

Bent u verhuurder? Via onderstaande knop doet u direct aangifte. Om uw belastingaanslag te bekijken gaat u naar de digitale belastingbalie. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Overnacht u tegen betaling op Texel, dan betaalt u toeristenbelasting. Dit geldt niet voor inwoners van Texel. In 2021 betaalt u € 2,25 per persoon per nacht.

Het tarief voor 2022 en 2023 is vastgesteld op €2,30 per persoon per nacht.

U betaalt € 2,25 per persoon per overnachting. Voor elke betaalde overnachting moet u toeristenbelasting betalen.

Overnacht u langer dan 28 dagen op Texel in een ‘mobiel onderkomen’ (caravan, stacaravan, camper of tent)? Over de eerste 28 dagen betaalt de verhuurder van uw verblijf aan ons dan de gebruikelijke kosten van € 2,25 per persoon per nacht. Daarna geldt de tabel voor mobiele onderkomens per standplaats. 

Verhuist u naar een andere camping of standplaats gedurende het jaar? Dan worden de kosten opnieuw berekend vanaf de eerste verblijfsdag op de nieuwe plaats.

Tabel mobiele onderkomens

Verhuurperiode Aantal dagen verblijf Bedrag
Verhuurperiode A Van 28 t/m 45 dagen € 65,25
Verhuurperiode B Van 46 t/m 76 dagen € 99,00
Verhuurperiode C Van 77 t/m 107 dagen € 132,75
Verhuurperiode D Van 108 t/m 138 dagen € 166,50
Verhuurperiode E Van 139 t/m 169 dagen € 198,00
Verhuurperiode F Van 170 t/m 200 dagen € 231,75
Verhuurperiode G 201 dagen of meer € 265,50

Waarom deze tabel?

Wij berekenen toeristenbelasting per persoon per nacht. Dat geldt voor alle vormen van verblijf. Een uitzondering geldt als u verblijft op een vaste of seizoenplaats. Of als u langdurig verblijft op een kampeerbedrijf, bijvoorbeeld het hele voorjaar. U bent dan waarschijnlijk niet alle nachten op Texel. U hoeft dan niet voor de hele periode toeristenbelasting te betalen. 

Verhuurders die niet dagelijks hun gasten registreren, kunnen het aangepaste tarief gebruiken. Het aangepaste tarief is bedoeld om de gastregistratie gemakkelijker te maken. Bekijk ook het rekenvoorbeeld.

Ook toeristenbelasting voor werkenden

Ook mensen die voor hun beroep tegen betaling op Texel overnachten, moeten toeristenbelasting betalen. Overnacht een werknemer (betaald) in een mobiel onderkomen? Dan kunt u de tabel hierboven gebruiken.

Vrijstelling voor scholieren van erkende onderwijsinstellingen

Scholieren kunnen vrijstelling krijgen van het betalen van toeristenbelasting. De school betaalt toeristenbelasting aan de verhuurder. Erkende onderwijsinstellingen kunnen daarna de betaalde belasting bij ons terugvragen met het formulier Verzoek teruggave toeristenbelasting scholen.

Zie ook Verordening op de heffing en de invordering van toeristenbelasting 2021.

Blijft u langer dan 28 dagen op Texel in een mobiel onderkomen, zoals een caravan, stacaravan, camper of tent? Dan kunt u de tabel voor mobiele onderkomens gebruiken. Bekijk onderstaand voorbeeld.

1. Hoeveel dagen overnacht u op Texel?

Bent u bijvoorbeeld 90 dagen op Texel? Dan ziet u in de tabel onder Tarieven per standplaats dat het aantal dagen in verhuurperiode C valt (van 77 t/m 107 dagen). De kosten zijn € 132,75 voor de standplaats.

2. Hoeveel nachten blijft u in de eerste 28 dagen op Texel?

Bent u in de eerste 28 dagen 3 nachten met 2 personen op Texel, dan telt u bovenop het bedrag van € 132,75 nog 3 x € 2,25 per nacht, per persoon. In totaal betaalt de aanbieder van uw verblijf ons dan € 146,25.

Bent u een nieuwe verhuurder? Meld dit dan aan ons. U stuurt ons een e-mail of brief met daarin:

  • uw naam en adres
  • het adres van de ruimte die u verhuurt (het verhuurobject)
  • het aantal bedden
  • of u de verhuur in eigen beheer doet of via een bemiddelingsbureau
  • U registreert het aantal gasten en overnachtingen in een nachtregister. Deze registratie is verplicht. Bekijk het voorbeeld van een nachtregister (pdf).
  • U doet aangifte voor de toeristenbelasting. Elk jaar ontvangt u een brief met de opdracht digitaal aangifte te doen voor de toeristenbelasting. U ontvangt deze brief alleen als u zich bij ons heeft aangemeld als verhuurder. U bent verplicht om zich bij ons aan te melden als u gaat verhuren.
  • In de aangifte geeft u het aantal overnachtingen door.

Vraag direct teruggave toeristenbelasting scholen aan

Met dit online formulier vraagt u de betaalde toeristenbelasting voor scholieren terug. Dit is alleen mogelijk voor scholen met een BRIN-nummer (Basisregister Instellingen, DUO). Wij controleren dit nummer op de website van DUO.

Vult u het formulier volledig in, alleen dan nemen wij uw aanvraag in behandeling.

Wat heeft u nodig

  • factuur toeristenbelasting
  • betaalbewijs

Deze documenten voegt u toe als bijlage bij het formulier.

Bezwaar maken

Klopt uw aanslag toeristenbelasting niet? U kunt online of per brief bezwaar maken.

Betalingsregeling

Kunt u niet op tijd betalen? Vraag dan een betalingsregeling aan. U mag de belasting dan in delen betalen. Of u krijgt uitstel van betaling. Een betalingsregeling vraagt u aan via de digitale belastingbalie. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Of bel 0222-362174.