Toeristenbelasting

Overnacht u tegen betaling op Texel? Dan betaalt de aanbieder van uw verblijf ons toeristenbelasting.

Bent u verhuurder? Via onderstaande knop doet u direct aangifte. In uw aangiftebrief staan uw inlognaam en wachtwoord. Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar gemeente@texel.nl of bel met telefoonnummer 0222 – 362174.

Om uw belastingaanslag te bekijken gaat u naar de digitale belastingbalie. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Overnacht u tegen betaling op Texel, dan betaalt u € 2,30 per persoon per nacht toeristenbelasting. Dit geldt voor iedereen, ook voor baby’s en jonge kinderen. Inwoners van Texel hoeven geen toeristenbelasting te betalen. 

In 2023 betaalt u € 2,30 per persoon per overnachting. Voor elke betaalde overnachting moet u toeristenbelasting betalen. 

Verblijft u voor een langere periode in een ‘mobiel onderkomen’ (caravan, stacaravan, camper of tent)? Dan kan uw verhuurder er ook voor kiezen om een vast bedrag aan toeristenbelasting te vragen. In de tabel hieronder ziet u de vaste bedragen.

Type verblijf of arrangement Toelichting Kosten
Vaste jaar- of seizoenplaats U heeft het hele seizoen (van april tot oktober) een onderkomen tot uw beschikking. Deze blijft het hele jaar, of een groot deel van het jaar, staan (bijv. een stacaravan). € 322,00
Seizoenplaats

U heeft het hele seizoen (van april tot oktober) een onderkomen tot uw beschikking. Deze wordt na de zomer weggehaald (bijv. een caravan).

€ 333,50
Voorseizoenarrangement

verblijf van april tot eind juni

€ 179,40
Verlengd voorseizoenarrangement verblijf van april tot eerste helft juli € 233,22
Naseizoenarrangement

verblijf van eind augustus tot einde kampeerseizoen (september of oktober)

€ 99,36
Maandarrangement

verblijf van 1 maand in juni of september

€ 62,79

Onder ‘Rekenvoorbeelden’ ziet u hoe deze kosten zijn berekend.

Het voordeel van deze vaste bedragen is dat uw verhuurder niet hoeft bij te houden hoeveel nachten u precies in uw onderkomen verblijft. En niet voor de hele periode toeristenbelasting hoeft te betalen.

Rekenvoorbeelden

Voorbeeld 1

U kampeert in een tent in de maand juli (30 nachten) met 2 volwassenen. U betaalt het normale tarief aan toeristenbelasting: 30 x 2 x € 2,30 = € 138,00

Voorbeeld 2

U staat met uw gezin een heel seizoen (van april t/m oktober) op een seizoenplaats op een camping. U betaalt een vast bedrag aan toeristenbelasting van € 333,50. Dit bedrag is gebaseerd op een seizoenplaats, waarbij standaard een gemiddeld aantal overnachtingen van 58 wordt gerekend en een gemiddeld aantal personen van 2,5. De berekening wordt dan: 58 x 2,5 x € 2,30 = € 333,50.

Voorbeeld 3

U verblijft van eind augustus tot eind oktober (in het naseizoen) op een camping. U betaalt een vast bedrag aan toeristenbelasting van € 99,36. Het maakt daarbij niet uit met hoeveel personen u er overnacht heeft. Dit bedrag is namelijk gebaseerd op een naseizoenarrangement, waarbij standaard een gemiddeld aantal overnachtingen van 18 wordt gerekend en een gemiddeld aantal personen van 2,4. De berekening wordt dan: 18 x 2,4 x € 2,30 = € 99,36.

Vrijstelling voor scholieren van erkende onderwijsinstellingen

Scholieren kunnen vrijstelling krijgen van het betalen van toeristenbelasting. De school betaalt toeristenbelasting aan de verhuurder. Erkende onderwijsinstellingen kunnen daarna de betaalde belasting bij ons terugvragen met het formulier Verzoek teruggave toeristenbelasting scholen.

Zie ook Verordening op de heffing en de invordering van toeristenbelasting 2023.

Bent u een nieuwe verhuurder? Meld dit dan aan ons. Dit is verplicht. U stuurt ons een e-mail of brief met daarin:

  • uw naam en adres
  • het adres van de ruimte die u verhuurt (het verhuurobject)
  • het aantal bedden
  • of u de verhuur in eigen beheer doet of via een bemiddelingsbureau

Heeft u zich aangemeld? Dan ontvangt u elk jaar een brief met de opdracht om digitaal aangifte te doen voor de toeristenbelasting.

  • U registreert het aantal gasten en overnachtingen in een nachtregister. Deze registratie is verplicht. Bekijk het voorbeeld van een nachtregister (pdf).
  • U doet aangifte voor de toeristenbelasting. Elk jaar ontvangt u een brief met de opdracht digitaal aangifte te doen voor de toeristenbelasting. U ontvangt deze brief alleen als u zich bij ons heeft aangemeld als verhuurder. U bent verplicht om zich bij ons aan te melden als u gaat verhuren.
  • In de aangifte geeft u het aantal overnachtingen door.

Vraag direct teruggave toeristenbelasting scholen aan

Met dit online formulier vraagt u de betaalde toeristenbelasting voor scholieren terug. Dit is alleen mogelijk voor scholen met een BRIN-nummer (Basisregister Instellingen, DUO). Wij controleren dit nummer op de website van DUO.

Vult u het formulier volledig in, alleen dan nemen wij uw aanvraag in behandeling.

Wat heeft u nodig

  • factuur toeristenbelasting
  • betaalbewijs

Deze documenten voegt u toe als bijlage bij het formulier.

Bezwaar maken

Klopt uw aanslag toeristenbelasting niet? U kunt online of per brief bezwaar maken.