Paspoort

Een paspoort vraagt u aan bij de balie in het gemeentehuis. U komt 2x persoonlijk langs: 1x voor het aanvragen en 1x voor het ophalen. U kunt uw paspoort 5 werkdagen na de aanvraag ophalen. Het aanvragen van uw paspoort kan alleen tijdens de openingstijden van de balie.

Let op: neem een pasfoto van maximaal 6 maanden oud en al uw reisdocumenten mee bij uw aanvraag. Ook als uw reisdocumenten niet meer geldig zijn moet u ze meenemen.

Komt u naar het gemeentehuis om een paspoort aan te vragen? Dan moet u het volgende meenemen:

 • een recente kleurenpasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Voor de foto gelden eisen.
 • alle Nederlandse reisdocumenten op uw naam, ook als deze niet meer geldig zijn.
 • Als u een tweede paspoort of zakenpaspoort heeft, dan moet u dat ook meenemen.
 • Heeft u geen oud reisdocument maar wel een rijbewijs? Neem dan uw rijbewijs mee.

Overige situaties:

Op de pagina Paspoort of identiteitskaart voor een kind leest u over de aanvraag van een paspoort voor een kind.

U betaalt meteen bij de aanvraag. U kunt contant of met pin betalen.

Kosten

 • paspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,85
 • paspoort voor personen tot en met 17 jaar: € 63,40
 • vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort: € 63,40
 • toeslag spoedaanvraag: € 57,05

Geldigheid

 • paspoort voor personen van 18 jaar en ouder: 10 jaar
 • paspoort voor personen tot en met 17 jaar: 5 jaar
 • vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort: maximaal 5 jaar, afhankelijk van het verblijfsrecht

Verlies of diefstal in Nederland

Bent u uw paspoort kwijt of is het gestolen? U meldt de vermissing van uw paspoort bij uw eigen gemeente. Bij diefstal moet u ook aangifte doen bij de politie. U kunt de vermissing doorgeven bij het aanvragen van een nieuw paspoort. 

Verlies of diefstal in het buitenland

Is uw paspoort in het buitenland vermist geraakt? Doe dan altijd aangifte bij de politie in de plaats waar u uw paspoort bent kwijtgeraakt. U ontvangt dan een buitenlands aangiftebewijs. Uw verzekering kan hierom vragen.

Terug in Nederland meldt u de vermissing bij uw eigen gemeente en kunt u een nieuw paspoort aanvragen.

Schade

Heeft uw paspoort schade of zijn uw gegevens slecht leesbaar? Dan is het ongeldig. U heeft een nieuw paspoort nodig. Uw beschadigde paspoort neemt u mee als u een nieuwe komt aanvragen.

Heeft u snel een nieuw paspoort nodig? Bij uw aanvraag, in het gemeentehuis, kunt u aangeven dat u een spoedaanvraag wilt doen. U kunt uw paspoort dan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag van € 57,05.

Is de spoedprocedure niet snel genoeg voor u? Mogelijk komt u in aanmerking voor een noodpaspoort.

Bij de balie in het gemeentehuis kunt u ook een zakenpaspoort of tweede paspoort aanvragen.

Zakenpaspoort

Reist u vaak naar het buitenland? Vraag dan een zakenpaspoort aan. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden dan een gewoon paspoort. Er is dus meer ruimte voor visa en reisstempels. De prijs van een zakenpaspoort is hetzelfde als die van een gewoon paspoort.

Tweede paspoort

Een tweede paspoort vraagt u aan als u:

 • landen bezoekt die met elkaar in conflict zijn. De stempels in uw paspoort kunnen dan namelijk problemen geven bij de toelating tot die landen.
 • visa heeft aangevraagd voor meerdere landen. Als uw paspoort al bij een ambassade is voor het aanvragen van een visum, kunt u met het tweede paspoort reizen. Of een visum aanvragen voor een ander land.

Een tweede paspoort wordt afgegeven als een gewoon paspoort of als een zakenpaspoort. Met een tweede paspoort reist u alleen om zakelijke of beroepsmatige redenen. Een tweede paspoort is 2 jaar geldig en kost evenveel als een gewoon paspoort. De voorwaarden voor het afgeven van een tweede paspoort zijn:

 • Het eerste paspoort moet nog 6 maanden of langer geldig zijn.
 • U moet aantonen dat u het tweede paspoort nodig heeft. Dit doet u bijvoorbeeld met:
  • een bewijs (bijvoorbeeld een boeking) waaruit blijkt dat u een land wilt bezoeken dat in conflict is met een land waarvan u al stempels in uw paspoort heeft
  • een bewijs dat u regelmatig naar verschillende visumplichtige landen moet reizen
  • andere vergelijkbare documenten

Neem zoveel mogelijk bewijsstukken mee. Bij onvoldoende bewijsmateriaal kunnen wij uw aanvraag niet in behandeling nemen. Als u uw bestaande tweede paspoort wilt vernieuwen, moet u opnieuw de noodzaak van het paspoort aantonen.

Neem voor uw aanvraag contact met ons op via telefoonnummer 14 0222.

Vreemdelingenpaspoort

Woont u in Nederland, maar heeft u (nog) niet de Nederlandse nationaliteit? Vraag dan een vreemdelingenpaspoort aan. U moet onder andere aantonen dat u in uw eigen land geen paspoort kunt aanvragen.

Vluchtelingenpaspoort

Woont u in Nederland en heeft u een asielstatus? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen. Het vluchtelingenpaspoort is minimaal 1 jaar en maximaal 5 jaar geldig.

U kunt met het vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort reizen naar alle landen, behalve uw land van herkomst.

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen.

Meer over het voorkomen van identiteitsfraude op rijksoverheid.nl

Gaat u reizen met kind(eren) onder de 18 jaar? U moet kunnen aantonen dat u reist met toestemming van de ouder van het kind. Deze ouder moet het ouderlijk gezag hebben. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de volwassene die met een kind meereist echt de ouder is van het kind of het gezag heeft. 

Het kan zijn dat u het Formulier toestemming reizen met minderjarig kind naar het buitenland op rijksoverheid.nl nodig heeft. Uit dit formulier blijkt alleen de toestemming, niet het gezag.

U leest meer over reizen met kinderen op marechaussee.nl.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.