Paspoort of identiteitskaart voor een kind

Een kind moet een identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) kunnen laten zien wanneer daarom wordt gevraagd als het kind 14 jaar of ouder is. Of als het kind naar het buitenland reist. Of als het kind zorg nodig heeft, bijvoorbeeld in het ziekenhuis.

Identiteitskaart of paspoort aanvragen

Een identiteitskaart of paspoort vraagt u aan bij de balie in het gemeentehuis. U komt 2x persoonlijk langs: 1x voor het aanvragen en 1x voor het ophalen.

U kunt een identiteitskaart of paspoort 5 werkdagen na de aanvraag ophalen. Het aanvragen en ophalen van een identiteitskaart of paspoort kan alleen tijdens openingstijden van de balie. U maakt hiervoor een afspraak via telefoonnummer 14 0222.

Komt u een paspoort of identiteitskaart aanvragen voor een kind?

 • Bij de aanvraag én het ophalen moet het kind zelf aanwezig zijn.
 • Komt u een paspoort aanvragen? 1 van de ouders/gezaghebbenden moet aanwezig zijn bij de aanvraag en het ophalen van een paspoort. 
 • Komt u een identiteitskaart aanvragen en is uw kind jonger dan 12? Dan moet 1 van de ouders/gezaghebbenden aanwezig zijn bij de aanvraag en het ophalen.
 • Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Voor een paspoort mag dat vanaf 18 jaar.
Let op: Als de handtekening op de toestemmingsverklaring niet gelijk is aan de handtekening op het identiteitsbewijs dat u laat zien, dan kunnen wij de aanvraag niet in behandeling nemen. Als de ouders/gezaghebbenden meekomen, kunnen zij de toestemmingsverklaring ook aan de balie in het gemeentehuis invullen. Meer over het paspoort voor een kind op rijksoverheid.nl.
 • Voor kinderen jonger dan 12 jaar: een ingevulde toestemmingsverklaring en een geldig identiteitsbewijs van beide ouders/gezaghebbenden.
 • een recente kleurenpasfoto. Voor de foto gelden eisen.
 • alle Nederlandse reisdocumenten op naam van het kind, ook als deze niet meer geldig zijn

Let op: De handtekening op de toestemmingsverklaring moet gelijk zijn aan de handtekening op het identiteitsbewijs dat u laat zien. Als de handtekeningen verschillen, kunnen wij de aanvraag niet in behandeling nemen. Komt u als ouder/gezaghebbende mee bij de aanvraag? Dan kunt u de toestemmingsverklaring ook aan de balie in het gemeentehuis invullen. Meer over de identiteitskaart voor een kind op rijksoverheid.nl

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de volwassene die met het kind meereist echt de ouder is van het kind. Of het gezag heeft over het kind. Misschien heeft u de verklaring Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland (pdf) nodig. Uit dit formulier blijkt alleen de toestemming, niet het gezag. Meer over reizen met kinderen leest u op defensie.nl

U betaalt meteen bij de aanvraag. U kunt contant of met pin betalen.

Kosten

 • paspoort voor personen tot en met 17 jaar: € 57,30
 • toeslag spoedaanvraag paspoort: € 51,60
 • identiteitskaart voor personen tot en met 17 jaar: € 36,95
 • toeslag spoedaanvraag identiteitskaart: € 51,60

Geldigheid

 • paspoort en identiteitskaart voor personen tot en met 17 jaar: 5 jaar