Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u aan bij de balie in het gemeentehuis. U komt 2x langs: 1x voor de aanvraag en 1x voor het ophalen. U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen ophalen. Het aanvragen en ophalen van uw rijbewijs kan alleen tijdens de openingstijden van de balie.

Let op: bent u vóór 1 juli 1955 geboren en heeft u code 95 op uw rijbewijs? Dan vervalt per 1 december 2020 uw automatisch toegekende bewijs van vakbekwaamheid (code 95). Lees op de website van de rijksoverheid wat u moet doen.

Komt u naar het gemeentehuis om een rijbewijs aan te vragen? Dan moet u het volgende meenemen:

 • een recente kleurenpasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Voor de foto gelden eisen.
 • bij verlenging of vernieuwing van uw huidige of verlopen rijbewijs: uw huidige of verlopen rijbewijs. Dit levert u in als u uw nieuwe rijbewijs komt ophalen.
 • bij aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs en, als u dat bezit, uw rijbewijs AM (brommerrijbewijs)
 • bij beschadiging van uw huidige rijbewijs: uw huidige rijbewijs
 • bij verlies of diefstal: zie Verlies of diefstal
 • bij omwisselen buitenlands rijbewijs: uw geldige buitenlandse rijbewijs, zie Buitenlands rijbewijs

Kosten

U betaalt meteen bij de aanvraag. U kunt contant of met pin betalen.

 • rijbewijs: € 41,00
 • toeslag spoedprocedure: € 34,10
 • toeslag vermissing of diefstal: € 21,10

Geldigheid

Een rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Dit is anders als u 65 jaar of ouder bent. Of als u medisch gekeurd moet worden. Dan gelden de volgende regels:

 • Bent u 65, 66, 67, 68 of 69 jaar? Uw rijbewijs wordt verlengd tot uw 75ste verjaardag.
 • Verloopt uw rijbewijs tussen uw 70ste en 75ste jaar? Uw rijbewijs wordt vanaf de aanvraagdatum met 5 jaar verlengd.
 • Verloopt uw rijbewijs op uw 75ste verjaardag? Dan moet u gekeurd worden. Lees meer onder ‘Medische keuring’.
 • Bent u 75 jaar of ouder? Uw rijbewijs wordt, afhankelijk van de medische keuring, met maximaal 5 jaar verlengd.
 • Bent u medisch gekeurd? Uw rijbewijs wordt verlengd, afhankelijk van de medische keuring.

Verlies of diefstal in Nederland

U meldt de vermissing van uw rijbewijs bij uw eigen gemeente. U betaalt het tarief voor het nieuwe rijbewijs plus een toeslag voor vermissing van € 21,10.

Verlies of diefstal in het buitenland

Is uw rijbewijs in het buitenland vermist geraakt? U moet dan altijd aangifte doen bij de politie in de plaats waar u het rijbewijs bent kwijtgeraakt. U ontvangt dan een buitenlands aangiftebewijs. Uw verzekering kan hierom vragen. Terug in Nederland meldt u de vermissing bij uw eigen gemeente en vraagt u een nieuw rijbewijs aan. U betaalt het tarief voor het nieuwe rijbewijs plus een toeslag voor vermissing van € 21,10.

U heeft een medische keuring nodig als u:

 • 75 jaar of ouder bent én uw rijbewijs binnenkort verloopt. Meer hierover leest u op rijksoverheid.nl.
 • een medische beperking heeft
 • een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen aanvraagt

Voor de medische keuring heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. U vult de Gezondheidsverklaring in via het CBR of koopt deze aan de balie in het gemeentehuis.

 

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? Dan kunt u dit vóór 12.30 uur met spoed aanvragen. U kunt uw rijbewijs meestal de volgende werkdag na 10.00 uur afhalen. U betaalt de kosten van het rijbewijs en een extra toeslag van € 34,10.

Als je 16,5 jaar bent, kun je starten met een rijopleiding en het theorie-examen doen. Vanaf 17 jaar mag je ook het praktijkexamen doen. Slaag je voor het examen en heb je het rijbewijs in je bezit vóór je 18 wordt? Dan mag je tot je 18de verjaardag alleen onder begeleiding van een coach autorijden.
 
Vanaf 16 jaar mag u op een bromfiets of snorfiets rijden. Een rijbewijs is hiervoor verplicht. Wilt u een bromfietsrijbewijs halen en heeft u geen ander rijbewijs? Dan doet u eerst theorie-examen. Daarna legt u het praktijkexamen af. Deze examens doet u bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Als u bent geslaagd vraagt u bij ons uw rijbewijs met categorie AM aan.
 
Voor het besturen van een landbouw- en bosbouwtrekker (LBT) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg heeft u een T-rijbewijs nodig.
 
Heeft u nog geen T-rijbewijs, maar wel een B-rijbewijs?
 • Is uw B-rijbewijs voor 1 juli 2015 afgegeven? Dan hoeft u geen examen voor het T-rijbewijs te doen. Als u uw rijbewijs vernieuwt, krijgt u automatisch de T-categorie erbij.
 • Is uw B-rijbewijs na 1 juli 2015 afgegeven? Dan moet u examen doen voor een T-rijbewijs. Als u daarvoor slaagt, laat u uw rijbewijs vernieuwen. Dan krijgt u de T-categorie erbij.
Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont.
 

U heeft een rijbewijs nodig voor alle gemotoriseerde voertuigen: van bromfiets tot autobus. Heeft u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet u uw bestaande rijbewijs laten vernieuwen.

Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, heeft u een Gezondheidsverklaring nodig (voorheen Eigen verklaring). U vult de Gezondheidsverklaring in via het CBR of koopt deze aan de balie in het gemeentehuis.