Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u aan bij de balie in het gemeentehuis. U komt 2x langs: 1x voor de aanvraag en 1x voor het ophalen. U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen ophalen. Het aanvragen en ophalen van uw rijbewijs kan alleen tijdens de openingstijden van de balie. U maakt hiervoor een afspraak via telefoonnummer 14 0222.

Let op: bent u vóór 1 juli 1955 geboren en heeft u code 95 op uw rijbewijs? Dan verviel per 1 december 2020 uw automatisch toegekende bewijs van vakbekwaamheid (code 95). Lees op de website van de rijksoverheid wat u moet doen.

Komt u naar het gemeentehuis om een rijbewijs aan te vragen of te verlengen? Dan moet u het volgende meenemen:

 • een kleurenpasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Voor de foto gelden eisen.
 • bij verlenging of vernieuwing van uw huidige of verlopen rijbewijs: uw huidige of verlopen rijbewijs. Deze levert u in als u uw nieuwe rijbewijs komt ophalen.
 • bij aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs en, als u dat heeft, uw rijbewijs AM (brommerrijbewijs)
 • bij beschadiging van uw rijbewijs: uw huidige rijbewijs
 • bij verlies of diefstal: zie Verlies of diefstal
 • bij omwisselen buitenlands rijbewijs: uw geldige buitenlandse rijbewijs, zie Buitenlands rijbewijs

Kosten

U betaalt meteen bij de aanvraag. U kunt contant of met pin betalen.

 • rijbewijs: € 41,00
 • toeslag spoedprocedure: € 34,10
 • toeslag vermissing of diefstal: € 21,40

Geldigheid

Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Dit is anders als u 65 jaar of ouder bent. Of als u medisch gekeurd moet worden. Dan gelden de volgende regels:

 • Bent u 65, 66, 67, 68 of 69 jaar? Uw rijbewijs wordt verlengd tot uw 75ste verjaardag.
 • Verloopt uw rijbewijs tussen uw 70ste en 75ste jaar? Uw rijbewijs wordt vanaf de aanvraagdatum met 5 jaar verlengd.
 • Verloopt uw rijbewijs op uw 75ste verjaardag? Dan moet u gekeurd worden. Lees meer onder ‘Medische keuring’.
 • Bent u 75 jaar of ouder? Uw rijbewijs wordt, afhankelijk van de medische keuring, met maximaal 5 jaar verlengd.
 • Bent u medisch gekeurd? Of uw rijbewijs wordt verlengd en voor hoelang, is afhankelijk van de medische keuring.

Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Meld de vermissing of diefstal bij de RDW. Dit kan online met DigiD en is gratis. Met de melding voorkomt u misbruik van uw rijbewijs.

Heeft u de melding gedaan? Dan kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen aan de balie in het gemeentehuis.

U kunt de vermissing of diefstal ook aan de balie in het gemeentehuis doorgeven. Dit kost € 21,40.

U heeft een medische keuring nodig als u:

 • 75 jaar of ouder bent én uw rijbewijs binnenkort verloopt. Meer hierover leest u op rijksoverheid.nl.
 • een medische beperking heeft
 • een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen aanvraagt

Voor de medische keuring heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. U vult de Gezondheidsverklaring in via het CBR of koopt deze aan de balie in het gemeentehuis.

 
Meer over het verlengen van uw rijbewijs als 75-plusser leest u op rijksoverheid.nl.

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? Bij uw aanvraag, in het gemeentehuis, kunt u aangeven dat u een spoedaanvraag wilt doen. U kunt uw rijbewijs dan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag van € 34,10.

Ben je 17 jaar, dan mag je pas een autorijbewijs (categorie B) aanvragen als je ook een begeleiderspas hebt. Het aanvragen van de begeleiderspas doe je op de website van het RDW.
 
Als je 16,5 jaar bent, kun je starten met een rijopleiding en het theorie-examen doen. Vanaf 17 jaar mag je ook het praktijkexamen doen. Slaag je voor het examen en heb je het rijbewijs vóór je 18 wordt? Dan mag je tot je 18de verjaardag alleen onder begeleiding van een coach autorijden.
Ben je 17 jaar, dan mag je pas een autorijbewijs (categorie B) aanvragen als je ook een begeleiderspas hebt. 
 
Vanaf 16 jaar mag u op een bromfiets of snorfiets rijden. Een rijbewijs is hiervoor verplicht. Wilt u een bromfietsrijbewijs halen en heeft u geen ander rijbewijs? Dan doet u eerst theorie-examen. Daarna doet u het praktijkexamen. Deze examens doet u bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Als u bent geslaagd vraagt u bij ons uw rijbewijs met categorie AM aan.
 
Voor het besturen van een landbouw- en bosbouwtrekker (LBT) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg heeft u een T-rijbewijs nodig.
 
Heeft u nog geen T-rijbewijs, maar wel een B-rijbewijs?
 • Is uw B-rijbewijs voor 1 juli 2015 afgegeven? Dan hoeft u geen examen voor het T-rijbewijs te doen. Als u uw rijbewijs vernieuwt, krijgt u automatisch de T-categorie erbij.
 • Is uw B-rijbewijs na 1 juli 2015 afgegeven? Dan moet u examen doen voor een T-rijbewijs. Als u daarvoor slaagt, laat u uw rijbewijs vernieuwen. Dan krijgt u de T-categorie erbij.

Meer over het T-rijbewijs op cbr.nl

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont.
 

U heeft een rijbewijs nodig voor alle gemotoriseerde voertuigen: van bromfiets tot autobus. Heeft u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet u uw bestaande rijbewijs laten vernieuwen.

Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. U vult de Gezondheidsverklaring in via het CBR of koopt deze aan de balie in het gemeentehuis.