Rijbewijs

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Vraag dan uw rijbewijs aan bij de balie in het gemeentehuis. Vergeet niet om een recente pasfoto en uw legitimatie mee te nemen.

Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dat kan online of aan de balie in het gemeentehuis. Na 3 tot 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen.

U kunt alleen tijdens de openingstijden van de balie uw rijbewijs ophalen of aanvragen. Heeft u nog vragen? Bel dan naar telefoonnummer 14 0222.

Komt u naar het gemeentehuis om een rijbewijs aan te vragen of te verlengen? Dan moet u het volgende meenemen:

 • een kleurenpasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Voor de foto gelden eisen.
 • bij verlenging of vernieuwing van uw huidige of verlopen rijbewijs: uw huidige of verlopen rijbewijs. Deze levert u in als u uw nieuwe rijbewijs komt ophalen.
 • bij aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs en, als u dat heeft, uw rijbewijs AM (brommerrijbewijs)

Verloopt uw rijbewijs binnenkort? U kunt uw rijbewijs online verlengen. Daarvoor moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

Let op: Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste? Dan moet u eerst medisch gekeurd worden. Hiervoor moet u een Gezondheidsverklaring invullen. Pas na de medische keuring kunt u uw rijbewijs online verlengen.

Voorwaarden voor online verlengen

 • U heeft een Nederlands rijbewijs.
 • U vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan. Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Online verlengen is dan niet mogelijk.
 • U heeft de ID-check toegevoegd aan de DigiD-app. Of u heeft een identiteitsbewijs met pincode en de DigiD app. Hoe dit werkt leest u op de website van DigiD.
 • Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste, dan moet u eerst medisch gekeurd worden. Daarvoor vult u een Gezondheidsverklaring in.

Hoe werkt het?

Voldoet u aan de voorwaarden? Uw online aanvraag regelt u in een paar stappen:

 1. U laat een pasfoto maken bij een RDW-erkende fotograaf. Op Texel kan dit bij Simon Smit Fotografie en bij Combi Texel in Den Burg. U neemt uw huidige rijbewijs mee naar de fotograaf. U zet uw handtekening bij de fotograaf. De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening naar de RDW. 
 2. U krijgt een e-mail waarin staat of u uw rijbewijs online kunt verlengen.
 3. Heeft u een e-mail ontvangen waarin staat dat u uw rijbewijs kunt verlengen? Dan gaat u naar www.rdw.nl/rijbewijsverlengen. U logt in met de DigiD-app met ID-check. U regelt de verlenging van uw rijbewijs en rekent meteen af met IDEAL.
 4. U ontvangt een e-mail als uw rijbewijs bij ons klaarligt. Dat is na 3 tot 5 werkdagen. U haalt uw rijbewijs op in het gemeentehuis, tijdens de de openingstijden van de balie.
 5. U ontvangt 5 werkdagen nadat u het rijbewijs heeft opgehaald een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites.

Op www.rdw.nl/rijbewijsverlengen leest u meer over het online verlengen van uw rijbewijs.

Voldoet u niet aan alle voorwaarden voor online verlengen? Dan vraagt u uw rijbewijs aan bij de balie in het gemeentehuis.

Kosten

U betaalt meteen bij de aanvraag. In het gemeentehuis kunt u contant of met pin betalen. Regelt u uw verlenging online, dan betaalt u online met iDEAL.

 • rijbewijs: € 51,10
 • toeslag spoedprocedure: € 39,65
 • toeslag vermissing of diefstal: € 22,75

Geldigheid

Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Dit is anders als u 65 jaar of ouder bent. Of als u medisch gekeurd moet worden. Dan gelden de volgende regels:

 • Bent u 65, 66, 67, 68 of 69 jaar? Uw rijbewijs wordt verlengd tot uw 75ste verjaardag.
 • Verloopt uw rijbewijs tussen uw 70ste en 75ste jaar? Uw rijbewijs wordt vanaf de aanvraagdatum met 5 jaar verlengd.
 • Verloopt uw rijbewijs op uw 75ste verjaardag? Dan moet u gekeurd worden. Lees meer onder Medische keuring en Gezondheidsverklaring.
 • Bent u 75 jaar of ouder? Uw rijbewijs wordt, afhankelijk van de medische keuring, met maximaal 5 jaar verlengd.
 • Bent u medisch gekeurd? Of uw rijbewijs wordt verlengd en voor hoelang, is afhankelijk van de medische keuring.

Verlies of diefstal

Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Meld de vermissing of diefstal bij de RDW (rdw.nl). Dit kan online met DigiD en is gratis. Met de melding voorkomt u misbruik van uw rijbewijs.

Heeft u de melding gedaan? Dan kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen aan de balie in het gemeentehuis. Vergeet niet een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. 

U kunt de vermissing of diefstal ook aan de balie in het gemeentehuis doorgeven. Dit kost € 22,75. Vergeet niet een geldig identiteitsbewijs mee te nemen.

Schade

Heeft uw rijbewijs schade of zijn uw gegevens slecht leesbaar? Dan is het ongeldig. U heeft een nieuw rijbewijs nodig. Neem uw beschadigde rijbewijs en een geldig identiteitsbewijs mee als u een nieuwe komt aanvragen. 

U heeft een medische keuring nodig als:

 • uw rijbewijs verloopt op of na uw 75ste. Meer hierover leest u op rijksoverheid.nl.
 • u een handicap of medische beperking heeft
 • u een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen aanvraagt
Voor de medische keuring heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. U vult de Gezondheidsverklaring in via het CBR. Ga naar Gezondheidsverklaring invullen op cbr.nl.
 
Bent u 75 jaar of ouder? Dan kunt u de Gezondheidsverklaring ook kopen aan de balie in het gemeentehuis. Meer over het verlengen van uw rijbewijs als 75-plusser leest u op rijksoverheid.nl.

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? Bij uw aanvraag, in het gemeentehuis, kunt u aangeven dat u een spoedaanvraag wilt doen. U kunt uw rijbewijs dan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag van € 39,65.

Ben je 17 jaar, dan mag je pas een autorijbewijs (categorie B) aanvragen als je ook een begeleiderspas hebt. Het aanvragen van de begeleiderspas doe je op Begeleiderspas aanvragen en coach aanmelden (rdw.nl).
 
Als je 16,5 jaar bent, kun je starten met een rijopleiding en het theorie-examen doen. Vanaf 17 jaar mag je ook het praktijkexamen doen. Slaag je voor het examen en heb je het rijbewijs vóór je 18 wordt? Dan mag je tot je 18de verjaardag alleen onder begeleiding van een coach autorijden.
Ben je 17 jaar, dan mag je pas een autorijbewijs (categorie B) aanvragen als je ook een begeleiderspas hebt.
 
Vanaf 16 jaar mag u op een bromfiets of snorfiets rijden. Een rijbewijs is hiervoor verplicht. Wilt u een bromfietsrijbewijs halen en heeft u geen ander rijbewijs? Dan doet u eerst theorie-examen. Daarna doet u het praktijkexamen. Deze examens doet u bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Als u bent geslaagd vraagt u bij ons uw rijbewijs met categorie AM aan.
 
Voor het besturen van een landbouw- en bosbouwtrekker (LBT) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg heeft u een T-rijbewijs nodig.
 
Heeft u nog geen T-rijbewijs, maar wel een B-rijbewijs?
 • Is uw B-rijbewijs voor 1 juli 2015 afgegeven? Dan hoeft u geen examen voor het T-rijbewijs te doen. Als u uw rijbewijs vernieuwt, krijgt u automatisch de T-categorie erbij.
 • Is uw B-rijbewijs na 1 juli 2015 afgegeven? Dan moet u examen doen voor een T-rijbewijs. Als u daarvoor slaagt, laat u uw rijbewijs vernieuwen. Dan krijgt u de T-categorie erbij.

U leest meer over het T-rijbewijs op cbr.nl.

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. U leest meer over het omwisselen van een buitenlands rijbewijs op rdw.nl.

U heeft een rijbewijs nodig voor alle gemotoriseerde voertuigen: van bromfiets tot autobus. Heeft u een aanvullende rijbevoegdheid (categorie) behaald? Dan moet u uw bestaande rijbewijs laten vernieuwen. De vernieuwing kunt u in het gemeentehuis aanvragen of online regelen.

Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. U vult de Gezondheidsverklaring in via het CBR.

Is uw rijbewijs na 1 juli 2023 afgegeven? Binnen 5 werkdagen nadat u uw rijbewijs heeft opgehaald, ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u uw rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. Kijk voor meer informatie op digid.nl.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.