NK Tegelwippen

Als gemeente doen wij dit jaar mee met het NK Tegelwippen! Tussen 21 maart en 31 oktober 2023 kunt u tegels uit uw eigen tuin wippen en daar groen voor in de plaats zetten. U krijgt dan een zaadmengsel met Texelse bloemzaden als beloning. En tijdens de zomeractie kunt u ook een regenton winnen!

De gemeente Hollands Kroon werd in 2022 de winnaar in de categorie kleine gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. Er werden meer dan 150.000 tegels gewipt en dat zijn er ruim 3.000 per 1.000 inwoners. Een mooie uitdaging voor Texel om te gaan overtreffen.

Texel en Hollands Kroon gaan voor winst bij NK Tegelwippen

Waarom doen we mee?

‘Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar elke tegel houdt hitte vast en laat de temperaturen hoger oplopen en dat veroorzaakt hittestress’, aldus wethouder Rikus Kieft. ‘Bovendien kan regenwater minder goed wegzakken in de grond, wat een extra belasting geeft op het riool. Tegelwippen is dus een goed idee. Nu, maar vooral ook met het oog op de toekomst’.

Biodiversiteit

De tegels maken plaats voor groen. Op deze plek vinden insecten, vogels en kleine dieren een leefgebied en dat verbetert de bodemkwaliteit. Ook houdt een gezonde bodem het water vast en dat is belangrijk nu we steeds vaker te maken krijgen met lange perioden van droogte.

Hoe werkt het?

Iedereen kan meedoen! Wip wel alleen tegels uit uw eigen tuin, niet in de openbare ruimte. Geef het aantal gewipte tegels uit uw eigen tuin door (met bewijsfoto’s voor en na) op de website van NK Tegelwippen (nk-tegelwippen.nl).

Zomeractie: win een regenton!

Heeft u uw gewipte tegels (met foto’s) doorgegeven op nk-tegelwippen.nl? Meld u dan voor 21 september 2023 ook aan bij ons. Dan maakt u kans op een regenton! De winnaar krijgt uiterlijk 31 oktober bericht. Meld u aan voor de zomeractie!

Tegels inleveren

Uw tegels kunt u op de volgende plekken inleveren:

  • Dros Grondverzet, Rozendijk 44  in Den Burg (maandag t/m zondag)
  • Hooijschuur Groen, Postweg 145 in De Cocksdorp (maandag t/m vrijdag)
  • Afvalbrengstation De Hamster (HVC), De Vang 27 in Oudeschild (maandag t/m vrijdag 8.00 – 12.15 uur en 13.00 – 16.15 uur. Iedere tweede zaterdag van de maand: 9.00 – 12.00 uur)

Levert u 1 of meer tegels in, dan krijgt u een zakje Texelse bloemzadenmix (zolang de voorraad strekt). Dit zaadmengsel is speciaal samengesteld voor het Texelse landschap. Het is goed voor de vogels, bijen, vlinders en andere insecten die de biodiversiteit ten goede komen.

Uw tegels krijgen een tweede leven op Texel. Als het kan voor reparatiewerk, anders onder de wegen.

Tegelwipactie en WatZr campagne

Het NK Tegelwippen is een goede en succesvolle actie. De actie past perfect bij het doel van de WatZr-campagne: een kleine en simpele actie in en om het huis die het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress vermindert. Zo dragen we bij aan klimaatadaptatie: het aanpassen van de omgeving aan klimaatverandering.