Forensenbelasting

Heeft u meer dan 90 dagen per jaar een vakantiewoning of (sta)caravan op Texel? En is uw hoofdverblijf (de woonplaats waar u staat ingeschreven) buiten Texel? Dan betaalt u forensenbelasting.

U krijgt in de maand augustus een rekening. Hierop staat wanneer u moet betalen.

Om uw belastingaanslag te bekijken of om bezwaar te maken, logt u in bij de digitale belastingbalie. U heeft hiervoor DigiD nodig.

  • Heeft u een vakantiewoning of tweede woning, dan betaalt u 0,3691% van de WOZ-waarde (de waarde van de woning) per jaar. U betaalt minimaal € 590 en maximaal € 1.836.
  • Heeft u een stacaravan, dan betaalt u per vaste standplaats € 530 per jaar.

Wordt uw woning of stacaravan in de loop van het jaar verkocht? De kosten blijven dan hetzelfde. Alleen als de woning of stacaravan minder dan 90 dagen in het jaar voor u beschikbaar was betaalt u geen forensenbelasting.

Denkt u dat uw aanslag forensenbelasting niet klopt? Dien dan een bezwaarschrift in. Een bezwaarschrift is een brief waarin u uitlegt waarom u het niet eens bent met de aanslag. Stuur uw bezwaarschrift op binnen 6 weken na de datum die op uw aanslag staat vermeld.

Stuur uw bezwaarschrift naar:

de heffingsambtenaar van de Gemeente Texel
Postbus 200
1790 AE DEN BURG

Bezwaar indienen per e-mail is niet mogelijk.

Bent u het niet eens met ons besluit?

Hebben wij een beslissing genomen over uw bezwaarschift, en bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u een beroepschrift indienen bij de rechtbank Noord-Holland.

Lees meer over het indienen van een beroepschrift op rechtspraak.nl

Forensenbelasting moet worden betaald door iemand die niet op Texel woont, maar in een jaar meer dan 90 dagen een verblijf op Texel heeft. Bijvoorbeeld een vakantiewoning of (sta)caravan.

De regels leest u in de Verordening op de heffing en invordering van forensenbelasting 2021.

Bent u de nieuwe eigenaar van een vakantiewoning of (sta)caravan op Texel? Dan geeft u dat aan ons door met het formulier Melden nieuwe eigenaar recreatiewoning/(sta)caravan.